Loading

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, spune că în fondul de rezervă bugetară pe anul 2025 sunt acum sume mult mai mici, „sute de milioane de lei”, în loc de „multe miliarde de lei”, cât au fost anul trecut.

Ministrul Finanțelor a acordat un amplu interviu, pe care HotNews îl publică marți și în care abordează mari teme de interes public, de la datoriile de miliarde de lei ale statului, la colectarea taxelor de către ANAF până la reintroducerea taxei pe stâlp și impozitele pe care le plătesc marile lanțuri de magazine. Întrebat despre fondul de rezervă bugetară, ministrul a răspuns direct că „nu există”. Ulterior a revenit și a spus că va fi un fond de rezervă, dar unul limitat, „pentru a nu da naștere unor cheltuieli cum au fost anul trecut”. Nu ne putem încadra în 7% (n.red. deficit bugetar) dacă în fiecare zi inventăm un motiv pentru care trebuie să mai suplimentăm în stânga, în dreapta, bugetul, pentru a mai face niște plăți”, a precizat ministrul. Acesta a spus că „în fondul de rezervă avem banii pentru alegeri și, într-adevăr, avem o sumă pentru forță majoră, dar chiar o sumă mică”.

Întrebat despre sumele care se află în fondul de rezervă, Tánczos Barna a spus că sunt „sute de milioane de lei”, în timp ce anul trecut au fost „multe miliarde de lei”. Guvernul Ciolacu a cheltuit într-un an din fondul de rezervă cât toate guvernele din ultimii 15 ani. Primul Guvern Ciolacu a cheltuit, anul trecut, circa 65 de miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară, preferând această formulă de alocare a banilor în locul unei rectificări bugetare, potrivit Europa Liberă. Guvernul Ciolacu a alocat diferitelor instituții din subordine, în perioada sept. 2023-oct. 2024, prin fondul de rezervă, 65 de miliarde de lei (13 miliarde de euro). Adică 11% din întregul buget pe 2024.

Astfel, Executivul a cheltuit în acest fel de două ori mai mult decât toate guvernele de la intrarea României în UE până în 2023, arată Europa Liberă. În trecut, premierul Marcel Ciolacu cataloga această procedură ca fiind una „penală”. Potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice, Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Declarația președintelui CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, de vineri 14 februarie:


„eu sunt primul care va semna nu o petiție, o adresă oficială către Guvernul României! Eu sunt primul care face, care găsește soluție și asta este soluția! Primul voi semna către Guvernul României, această adresă și o voi face și publică, în cursul zilei de astăzi ( vineri 14 februarie 2025 ) se va întocmi”.


Așa urgentă este adresa către Guvernul României, că nici până astăzi Rădulescu nu a făcut-o public, cum a declarat, deși numai nu a dat cu pumnul în masă când a filmat „actul politic declarativ”, urlând efectiv că el sprijină autoritățile locale – Primăria și Consiliul Local – în rezolvarea problemei care îi frământă pe vâlceni în această perioadă – creșterea facturilor la apă caldă și căldură. Să vedem cum ne mai ajută Guvernul Ciolacu…!!! NU SUNT BANI !

Domnule Rădulescu, să știți că în astfel de cazuri nu este suficientă prietenia politică pe care o aveți cu premierul Ciolacu. Aici este vorba de bani grei, și iată, altfel de interese la care nu se poate renunța doar de dragul unei prietenii politice, pentru un oraș pe care presa locală, mai nou, îl prezintă ca fiind – „orașul disperării, salarii mici, prețuri de lux, coșmar economic și oraș condamnat la sărăcie” – criticând toată conducerea municipiului și a județului, deci, împlicit pe dumneavoastră! Așteptăm cu real interes să vedem cum scoateți Vâlcea din sărăcie și cum vă va ajuta premierul Ciolacu!!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.