152 total views

În data de 29 iulie 2014, în urma precipitațiilor abundente și a creșterilor semnificative ale nivelurilor apei, s-a produs o eroziune pe malul stâng al râului Olănești. Pentru executarea lucrărilor de stopare a eroziunii și consolidare a malului stâng al râului Olănești afectat de viitură, Administrația Bazinală de Apă Olt prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea a procedat la devierea cursului de apă spre malul drept.

Lucrarea provizorie de deviere a presupus realizarea unui batardou tehnologic – un dig provizoriu de mici dimensiuni – la 15 m de malul stang, pe o lungime de 150 m cu înălțimea de 1 m, în vederea creării unei incinte uscate care să permită lucrările de intervenție la eroziune. De asemenea, s-a procedat la consolidarea malului stâng cu anrocamente.
În cursul nopții de 6/7 august 2014, în urma precipitațiilor înregistrate de cca 15 l/mp au fost înregistrate debite de cca 10 mc/s la Râmnicu-Vâlcea, debite care au produs deteriorarea digului-batardou si revărsarea apei spre malul stâng (zona eroziunii).

Menționăm că nu au fost înregistrate alte pagube suplimentare, în zonă, și, în prezent, ABA Olt/S.G.A.Vâlcea intervine pentru închiderea bartardoului cu dirijarea apei spre malul drept. Lucrările provizorii (digul-batardou) care permit lucrările de intervenție pentru stoparea eroziunii vor fi terminate, în cursul zilei de mâine, 8 august 2014.
Totodată, subliniem faptul că acest gen de lucrări provizorii (dig-batardou), nu au un caracter permanent și vor fi îndepărtate (pentru asigurarea scurgerii) odată cu finalizarea lucrărilor de stopare a eroziunii prin consolidarea malului stâng cu anrocamente.

În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.