97 total views

Propunerea legislativă de modificare a Legii farmaciei nr. 266/2008 în sensul interzicerii comerţului farmaceutic on-line a fost respinsă de Senat. Urmează votul camerei Deputaților.

Comerțul on-line reprezintă cea mai modernă formă de vânzare-cumpărare și o excelentă alternativă la actuala formă clasică de comerț “de la tarabă” sau “cu sacoșa”. El oferă avantaje incontestabile, atât pentru consumatori şi comercianţi, cât și pentru colectarea taxelor de către stat.

Avantajele comerţului farmaceutic on-line pentru pacienți constă în accesibilitatea non-stop prin internet la informații despre produse, prețuri, disponibilitate din stoc, posibilitatea de rezervare a comenzii, plată și livrare direct la domiciliu a medicamentelor, ramânând doar ca numai medicamentele foarte toxice şi cele cu regim de stupefiante, şi, eventual, medicamentele compensate să fie distribuite în mod clasic.
Cel mai important avantaj pentru pacient îl reprezintă scăderea prețului medicamentelor, comerțul on-line de medicamente, față de cel clasic, având costuri mult mai mici pentru majoritatea componentelor incluse în preț, respectiv publicitatea, logistica de stoc și livrarea.
Pentru bugetul de stat avantajele comerțului farmaceutic on-line sunt foarte mari pentru că digitalizarea oricărui tip de vânzare-cumpărare, inclusiv cu medicamente, duce la fiscalizarea tuturor vânzărilor şi diminuarea evaziunii fiscale.
Comerțul on-line reglementat ar putea elimina practic toate riscurile actualei piețe on-line de medicamente, în prezent nereglementată, slab fiscalizată şi invadată de medicamente contrafăcute.
Simpla interzicere a comerțului farmaceutic on-line nu ar rezolva aceste probleme, ci ar conserva actualele probleme din comerțul farmaceutic clasic, respectiv:
– eliberarea fără reţetă a medicamentelor care necesită prescripţie medicală;
– înlocuirea medicamentelor eliberate pe reţete compensate cu alte produse;
– încasarea banilor pe medicamente compensate fără eliberarea acelora;
– onorarea unor reţete compensate pe numele unor persoane decedate sau care nu au fost consultate.
Pentru toate aceste probleme ale comerțului farmaceutic clasic există soluții eficiente, pe care le oferă comerțul on-line: i) crearea unui cadru legal de reglementare a comerţului farmaceutic on-line, ii) definirea condiţiilor de autorizare a site-urilor securizare de comerţ on-line si iii) monitorizarea și stoparea activității site-urilor neautorizate.
comunicatedepresa.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.