177 total views

Consiliul Judeţean Vâlcea s-a reunit astăzi în şedinţă extraordinară pentru a vota acordul de principiu pentru transferarea activităţii de întreprindere de la CEO Tg. Jiu la CET Govora. Această cerinţă solicitată de ministerul Justiţiei, vine în aprobarea dispoziţiilor OUG 88/1997 privind privatizarea prin care activele de la Berbeşti şi Alunu ale CEO Tg. Jiu vor fi preluate de CET Govora.

Şedinţa a fost de fapt o încununare a muncii depusă de preşedintele CJ Vâlcea, dr. Ing. Ion Cîlea, săptămâna trecută la Bucureşti când, a solicitat personal o audienţă ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru a armoniza punctele de vedere pe care ministerul Justiţiei le ridicase vis-a-vis de preluarea celor două exploatări miniere de CET Govora.
Din expozeul făcut de preşedintele CJ, am desprins următoarea concluzie: preluarea celor două exploatări miniere, reprezintă faptic închiderea unui “cerc economic” de care CET-ul avea nevoie. CET-ul în calitatea sa de furnizor de abur industrial şi curent electric către platforma chimică, precum şi de beneficiar al unui program de reindustrializare cu fonduri europene, avea nevoie de siguranţa materiei prime pe care o foloseşte, respectiv, a lignitului de la Berbeşti şi Alunu.

Sigur, această preluare a activităţii de întreprindere, vine într-un context economic deosebit de dificil pentru CET deoarece, chiar dacă USG Rm. Vâlcea îşi sporeşte capacitatea de producţie prin aducerea de un nou calcinator totuşi, principalul beneficiar, Oltchim SA este încă în faza în care nu poate să consume cota pentru care CET-ul a fost imaginat ca producător de energie şi abur industrial.

Eforturile preşedintelui Ion Cîlea şi a echipei de conducere a CET-ului a părut multora un fel de “luptă cu morile de vânt” deoarece, CJ Vâlcea şi implicit CET-ul susţin în acest moment ministerul Economiei prin menţinerea în stare funcţională a secţiilor Oltchim, care nu depind de Arpechim Piteşti, situaţie care permite în continuare ministerului Economiei şi Industriilor să continue procedurile de vânzare a acestei unităţi. Preluarea activităţii de întreprindere de către CET a celor două cariere miniere, blochează şi acumularea de penalităţi ale CET-ului către CEO Tg. Jiu, la sumele de bani pe care CEO Tg. Jiu ar avea să le încasese de la unitatea Vâlceană.

În contra-pondere, CET-ul are de încasat o creanţă mai mare decât datoria către Tg. Jiu, de la Combinatul Chimic. De aceea, votul de astăzi al consilierilor judeţeni (28 din 33) a arătat că inclusiv consilierii din opoziţie PNL-PDL, care în urmă cu o săptămână se opuseseră acestui acord, au înţeles că pentru a avea o evoluţie a activităţii economice şi industriale la nivelul judeţului nostru, trebuie să achiziţionăm aceste exploatări, în caz contrar, am fi riscat să blocăm, şi ulterior să prăbuşim, tot ce înseamnă industrie pe platforma Chimică a Municipiului Rm. Vâlcea.

În acest moment, cu îndeplinirea acestei cerinţe solicitată de ministerul Justiţiei, credem că şi ultimele piedici birocrate au fost înlăturate, iar venirea exploatărilor de la Berbeşti şi Alunu la CET Govora, să fie de bun augur pentru activitatea industrială de pe platforma Chimică.

Şi vă rugăm, să priviţi cu atenţie şi evoluţia pieţelor de produse chimice, care datorită conflictului din Ucraina şi a conflictului din Penisnsula Arabică s-au mişcat în sus, în sensul că a apărut o cerere suplimentară de produse chimice şi clorosodice.

 

Distribuie

Un comentariu

  1. Asta este din ciclul ”Multumim partidului iubit”! Oameni din acestia l-au facut mare pe Ceausescu! Si tot ei il plang! Bravos natiune, halal sa-ti fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.