259 total views

S-ar fi gândit ideologul Uniunii Europene Jean Monnet sau creatorii Uniunii Europene Konrad Adenauer şi Robert Schuman, că instituţia imaginată de ei pentru unificarea pieţei comune europene va fi în pericol după 57 de ani de la creare, prin ascensiunea partidelor extremiste şi a celor care pun la îndoială valabilitatea acestui proiect?

În mod cert nu, dar cei zece ani, de conducere a popularilor europeni sub conducerea preşedintelui Jose Manuel Barroso, au creat un efect de creştere necontrolată a xenofobiei, rasismului şi euroscepticismului în rândul celor 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. După ce popularii au preluat conducerea Comisiei Europene în 2004, politicile economice şi sociale, aplicate de aceştia, au creat premizele apariţiei dezvoltării şi înaintării în forţă a curentului extremist şi xenofob.

Cum altfel se putea, din moment ce principala grije a popularilor, în mandatul lor de zece ani, a fost diminuarea cheltuielilor publice, un somaj exacerbat, diminuarea ajutoarelor sociale, precum şi a chelutuielilor pentru sănătate şi învăţământ.

Totul a culminat cu incapacitatea popularilor europeni de a ţine în mână datoria suverană a ţărilor membre UE din zona euro, situaţie care a impus măsuri “pompieristice” de salvare a ce se mai putea salva. Şi astfel, păturile largi ale societăţii europene au trebuit să suporte şocul salvării unor ţări precum: Grecia, Republica Irlanda, Portugalia, Spania, Italia, ţări îndatorate peste sută la sută din PIB-ul naţional şi asta numai pentru acoperirea “poftelor nesăţioase” ale unui grup de bancheri şi politicieni de dreapta, adepţi ai principiului bogaţii mai bogaţi, săracii şi mai săraci.
Primul semn al ascensiunii drepte a fost dat de Austria, condusă de cancelarul Jorg Haider, între 2000-2005, omul care contrar prevederilor tratatului de la Roma din 1957, a introdus posibilitatea expulzării cetăţenilor Uniunii Europene proveniţi din ţări mai sărace, încălcând astfel pricipiul libertăţii de călătorie şi al libertăţii pieţei de muncă.
După Austria, Franţa a devenit a doua ţară cu un partid de extremă dreapta puternic, fiind vorba de frontul naţional al lui Jean-Marie Le Pen.

În prezent situaţia este următoarea:

Marea Britanie – partidul eurosceptic UKIP se situează pe locul doi în sondaje după laburişti, cu o cotă de 25,3% în creştere faţă de 2009 când au avut 16,09%. În aceste condiţii, euroscepticii britanici vor obţine 20 de locuri în Parlamentul European.

Franţa – frontul naţional al lui Le Pen are o cotă de 20% în obţiunile electorale, fiind urmaţi la distanţă de Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), partidul euroscepticilor francezi cu o cotă de 3%. Ambele partide pot obţine peste 50 de mandate în Parlamentul European.

Olanda – partidul euroscepticilor olandezi-partidul pentru libertate (PVV) este pe primul loc în sondaje cu o cotă de 17% ceea ce ar însemna cinci mandate în Parlamentul European. Acest partid a încheiat în noiembrie 2013 cu frontul naţional francez al lui Le Pen, alianţă care se va regăsi în Parlamentul European.

Danemarca – pe primul loc se găseşte partidul eurosceptic – partidul danez al poporului ( DPP) cu o cotă de 22,7% procent care i-ar aduce trei mandate în Parlamentul European.

Ungaria – partidul aliat la guvernare JOBBIK, partid de extremă dreapta cu idei iredentiste, are o cotă de 17% ceea ce ar însemna patru mandate în Parlamentul European cu unul mai mult decât cele obţinute în 2009.

În concluzie, politica falimentară a popularilor europeni care nu a reuşit să resolve principalele probleme ale Uniunii Europene, respectiv creşterea economică, reducerea şomajului, creşterea sumelor alocate sănătăţii şi învăţământului, va crea pentru mandatul 2014 – 2020, o situaţie de neimaginat pentru fondatorii UE şi anume apariţia unui grup parlamentar în Parlamentul European al partidelor extremiste şi eurosceptice.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.