72 total views

Motto : Uită-te, mă, la mine! Baroane! Să ne desfacem hârtiile amândoi, eu zapisul şi hrisoavele mele, scrise pe cojoc, şi tu zdrenţele tale. Scrie pe ale tale Radu? Nu scrie!… Scrie Ştefan? ? Nu scrie!… Scrie Mihai, scrie Vlad, scrie Matei? Nu! Păi ce scrie pe cârpele tale? Degete sterse de sânge? Mi-a ieşit o floare-n grădină, ca o pasăre roşie rotată, cu miezul de aur. Ai prihănit-o. Ţi-ai pus labele pe ea şi s-a uscat. Mi-a dat spicul în ţarină cât hulubul şi mi l-ai rupt. Mi-ai luat poamele din livadă cu carul şi te-ai dus cu el. Ţi-ai pus pliscul cu zece mii de nări pe stânca izvoarelor mele, şi le-ai sorbit din adânc şi le-ai secat. Mocirlă şi bale rămân după tine în munţi şi secetă galbenă pustie în şes. Şi din toate păsările cu graiuri cântătoare, îmi laşi cârdurile de ciori. Începi să tremuri acum, căzătură. Aşa s-a întâmplat cu toţi câţi au umblat să-mi fure binele ce mi l-a dat Dumnezeu. Te-ai cam subţiat şi învineţit. Obrazul ţi-a intrat în gură, gulerul ţi-a căzut pe gât ca un cerc de putină uscată. Dacă te mai usuci niţel, o să-ţi adune doagele de pe jos. Ce floacă plouată-n capul tău! Ce mustaţă pleoştită! Ce ochi fleşcăiţi! Parcă eşti un şoarece, scos din apă, fiartă, de coadă, Baroane…

Publicat în Informaţia zilei, 30 septembrie 1943, face parte din volumul Pamflete, Editura Minerva, 1979.

Pentru acest text, autorul său, poetul Tudor Arghezi, a fost internat de autorităţile antonesciene în lagărul de la Tg Jiu deoarece, i-l adresase ambasadorului german la Bucureşti, Manfred Von killinger.

În feuda Baronului de Vaideeni, Grigore Crăciunescu (feuda =Organizaţia Municipală PDL Rm. Vâlcea), a izbucnit o răscoală condusă de omul cu “inima ne’nfricată”, Sir Romeo Rădulescu, cavaler D’Orange. Si unde era mai bine să se lupte ei, decât la televiziunea locală, unde te vede poporul şi poţi obţine puncte electorale. Pentru că sunt bărbaţi viteji, Baronul de Vaideeni şi Cavalerul D’Orange, s-au duelat în impulsuri telefonice, folosind diferite îndemnuri la luptă cum ar fi :
Cavalarelul D’Orange, către Baronul de Vaideeni:

“eşti un trădător ; eşti membru a două partide, PDL şi UNPR; eşti un mincinos; eşti un carierist şi pentru asta calci pe toată lumea în picioare; eşti viceprimarul cu cel mai scurt mandat, de 48 de ore; acum două luni vroiai să pleci din partid şi acum te-ai cocoţat în funcţia de preşedinte la Municipiu;

Baronul de Vaideeni, către Cavalerul D’Orange:

“Băi Cavalere, eşti nesimţit…nesimţit…nesimţit !!!”

După lupte seculare care au durat cinci minute, Baronul de Vaideeni s-a simţit ofensat în onoarea lui de feudal şi a părăsit locul întâlnirii, pardon, platoul televiziunii, lăsând onorabila gazdă, adică pe moderator cu ochii în reflectoare. Ieşirea din scenă s-a făcut într-un mare fel, in care numai un senior hârşit în ale politicii putea să o facă, adică nedând nici o explicaţie.

Moderatorul a rămas vexat, iar Cavalerul D’Orange, obosit de atâtea cuvinte folosite, l-a lăsat pe pajul său să continue tirada di tirambică. Iar pajul a vorbit despre onoarea omului politic, un neologism în DEX-ul politicii româneşti, practic un concert necunoscut. Acest lucru ne-a amuzat şi ne-a adus aminte că în politică e ca în epoca feudală, adică pajii vorbesc şi ei, ce aud de la seniori fără să se gândească cum că, s-ar putea să spună nişte cuvinte care nu-şi găsesc aplicabilitatea în viaţa reală.

Lăsând gluma la o parte, trebuie să spunem că ceea ce am urmărit luni seara, la una din televiziunile locale, a fost o jenantă demonstraţie şi o crasă lipsă de respect faţă de publicul ce viziona emisiunea, a doi oameni care se pretind a face parte din High-life-ul oraşului.

Uitându-ne la ei, ne-am dat seama pentru a nu ştiu câta oară, de inutilitatea votului nostru, care trimite pe funcţii de demnitate indivizi insolenţi, arivişti care-şi urmăresc doar propriile interese personale şi care nu pot să-şi justifice în nici un moment prezenţa în demnităţile pe care le ocupă.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.