385 total views

O ședință de lucru a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea, ședință ce a avut ca scop analiza stadiului în care se află societatea CET Govora în ceea ce priveşte procesul de conformare la cerinţele de mediu şi de obţinere a Autorizaţiilor Integrate de Mediu pentru instalaţiile mari de ardere IMA2 (cazanele 5şi6) şi IMA3 (cazanul 7).

În comunicatul postat pe o rețea de socializare se arătă:

„În ceea ce priveşte IMA 3, care deserveşte sistemul de termoficare urbană din municipiul Râmnicu Vâlcea, obţinerea Autorizaţiei Integrate de Mediu este condiţionată de realizarea unor investiţii, din surse proprii, care să asigure depozitarea conformă a cenuşii, zgurii şi altor deşeuri rezultate din procesul tehnologic. La această dată, proiectul “Managementul Integrat al produselor de ardere provenite de la IMA 3” se află în faza de obţinere a certificatului de urbanism”.

Acum, referitor la IMA 3 care se află în curs de autorizare, observăm că este condiționată de realizarea unor investiții pe care reprezentantul județului, în comunicat, nu le-a menționat până la capăt. Expunerea foarte succinctă și săracă în detaliile pe care noi le considerăm mai mult decât importante și care lipsesc intenționat, nu poate fi înțeleasă de orice cititor. Ținând cont de cerințele CET asupra administrației Berbești, chiar și proiectul de care se face vorbire în comunicatul CJ, nu are prezentat denumirea exactă, adică, „Managementul integrat al produselor de ardere (zgura de cazan, cenușa de electrofiltru și șlam de gips de desulfurare) provenit de la instalația de ardere nr.3 la SC CET Govora SA”.

Primarul Chelcea nu își dă avizul!

Așadar, de la articolul publicației cu titlul „ DOCUMENT Orașul Berbești poate fi un nou Măldărești! Consiliul Județean Vâlcea semnează pentru distrugerea a peste 5000 de suflete!” s-au mai făcut ceva demersuri care nu demonstrează decât că, conducerea CET și cea a Minierei Berbești, fac legea în orașul poluat de mediu, pe drumul cărbunelui. Deși Rădulescu susține că proiectul se află în faza de obținere a certificatului de urbanism, dar nu menționează că se „așteaptă” după avizul Berbești, știe că șansele de a-l obține sunt foarte limitate, mai ales că primarul orașului Berbești, Chelcea Vintilă, a fost cât a putut de clar când ne-a declarat că nu își dă acordul. Iar motivele, noi, le putem doar intui.

Consiliul Local nu are atribuții la Legea 50/1991

Consiliul Local al orașului Berbești, potrivit tot primarului Chelcea, va decide dacă CET –ul lui Rădulescu va primi avizul dorit, deși, conform „Legii 50/1991, actualizată 2018, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții” acesta nu are atribuții pe această lege, avizul solicitat fiind doar la dispoziția primarului. Din aceeași Lege 50 reiese clar, la Art. 6 coroborat cu Art. 4, cine este autorizat să emită acest aviz. Mai mult, administrația are un funcționar public cu atribuții în domeniul urbanismului. Deci, CL dacă ar vota „pentru” e degeaba, dacă ar vota „împotrivă” e degeaba, iar Rădulescu știe acest lucru, dar nu are ce să facă. Dacă primarul nu vrea, nu vrea și gata. Și e foarte bine, stimabililor că nu vrea.

Răspundeți voi sau noi, în următorul material de presă?

Nu este de ajuns că acești oameni trăiesc de ani de zile într-un mediu foarte poluat, iar Garda de Mediu doarme? Nu este de ajuns că-și rup mașinile pe drumul neasfaltat de peste 40 de ani? Vreți să intrați în istoria Vâlcii cu un genocid prin îmbolnăviri? Cineva susținea, totuși, că ar fi auzit ceva de genul: nu este dăunător mediului, ce vă stresați atât… Păi atunci, dacă face bine la populație cenușa, zgura și șlamul, de ce trebuie să le depozitați la 80 de km distanță? Până la Berbești nu ați mai găsit teren? Sau vreți să vină plin pe plin și buzunarele să vă fie la fel?

Proiecte pe furiș!

Conducerea CET, conducerea Miniera și conducerea Consiliului Județean Vâlcea nu au avut nici măcar o discuție cu primarul orașului, nu i-au prezentat nici un proiect, dar vor să-și depoziteze deșeurile cu regim special în orașul păstorit de acesta. Mai mult, nici una din entitățile mai sus enumerate nu au în atenție o dezbatere publică, adică, o informare a cetățenilor pentru a vedea dacă aceștia sunt de acord sau nu. Asta demonstrează că locuitorii, și ne referim strict la cei din orașul Berbești, nu sunt buni decât când au nevoie de ei la vot. Altfel, NU!

Consiliul Local nu va vota!

Din informațiile pe care le deținem CL Berbești nu va vota pentru emiterea avizului și atunci CJ împreună cu CET va trebui să-și găsească alți „proști” unde să-și depoziteze cenușa și să facă în județ un Măldărești 2. Pe înțelesul tuturor, dacă CET nu găsește o soluție să depoziteze deșeurile provenite din ardere, iar funcționarea cazanului 7 depinde de avizul Chelcea, obţinerea Autorizaţiilor Integrate de Mediu, potrivit procesului de conformare la cerinţele de mediu, este în AER. Iar cel mai important este că IMA 3 deserveşte sistemul de termoficare urbană din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Participanții care gândesc pentru o cumunitate 

La întâlnire au participat: Constantin Rădulescu, Preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Octavian Popa, Comisar General Adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Monica Fusescu, Comisar la Garda de Mediu Vâlcea, Alin Voicescu, Director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Dinu Constantinescu, Administrator special al CET Govora, Roescu Ion, Director General al CET Govora şi Ramona Martin, Manager Departament Strategie CET Govora…și l-au uitat pe directorul ANAR – Victor Sandu care ce căuta să participe la ședința CET-ului, habar nu avem. A, e prieten bun acum cu Rădulescu și poate să asiste și la alte probleme ale județului decât cele legate de Ape.

Conluzia

Marți Primăria Berbești are stabilită ședința ordinară a lunii în curs, iar cei care au gândit dezastrul ecologic pentru oraș, au fost invitați să participe pentru a le explica, consilierilor locali, ceea ce vor să facă.

DEX – GENOCÍD, genocide, s. n. infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat
în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.