80 total views

„Războiul rece i-a orbit pe gânditorii Occidentali despre realitatea hărţilor. A divizat în mod artificial Berlinul şi tot în mod artificial a plasat Grecia în Vestul Europei, când de fapt Grecia era o ţara săracă din Balcani şi din bazinul Mediteranei cu mari probleme de dezvoltare venind dinspre despotismul turcesc şi bizantin.”

„Mediilor de informare occidentale le place la nebunie să-l urască pe Putin pentru că el nu se potriveşte cu imaginea din grădina lor. Ceea ce ar trebui să vadă în Putin este nu un lider totalitar, ci un rus obişnuit şi pe jumătate dictator, al cărui neoimperalism cinic este rezultatul unei profunde lipse de securitate geografică. Putin se uită la Europa şi vede ceea ce ţarii şi comisarii sovietici au văzut înaintea lui: o cale de invazie împotriva Rusiei, istoria invadării Rusiei de suedezi, de polonezi, de francezi, germani, lituanieni…

Şi exact ca liderii comunişti înaintea lui, Putin are nevoie de state-tampon. El vrea să aibă o influenţă covârşitoare asupra Ţărilor Baltice. Vrea să aibă state-tampon în Europa de Răsărit, nu acceptă destrămarea Pactului de la Varşovia. Putin ştie că Pactul de la Varşovia nu se mai poate reface, ştie că nu mai poate să controleze ţările baltice, pentru ca sunt membre ale Alianţei Nord Atlantice. Dar o să încerce.

O să continue să exercite presiuni în diferite feluri – prin conductele de gaze, prin grupările criminale, prin atacurile cibernetice şi aşa mai departe… Aceeaşi nevoie a sa pentru a avea Belarusul şi Ucraina ca ţări tampon. Tot din cauza asta a invadat Georgia în 2008 şi aceeaşi dorinţă de a avea influenţă în Asia Centrală – chiar dacă nu mai are puterea militară să reconstruiască imperiul rus. Putin gândeşte ca un lider rus tradiţional, pentru că Rusia este deschisă din multe părţi invaziei. Este o mare putere terestră fără graniţe naturale şi puterile terestre sunt în general foarte nesigure. Le lipseşte siguranţa pe care o au puterile maritime sau ţările înconjurate de oceane.”

„Cititorii ar trebui să rămână – din carte, n.n. – cu ideea că geografia este extrem de importantă. Geografia impune anumite constrângeri. Impune anumite limite comportamentului nostru. Dar indiferent cât ar fi de puternice aceste limite, este încă spaţiu suficient pentru evoluţii individuale, pentru a face lumea mai bună, pentru a rezolva crizele. Cu alte cuvinte, numai recunoscându-ţi limitele şi ce înseamnă acest lucru pentru tine, poţi face ceva ca să le depăşeşti. Cartea aceasta arată tot ce trebuie depăşit, dar îşi lasă cititorul cu speranţa că lecţiile geografiei trebuie să îi facă pe lideri să încerce să ajungă la un echilibru al puterii şi din acest echilibru pot să se dezvolte şi libertatea şi societatea civilă…”

zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.