67 total views

În 1990, când armata irakiană invadase Emiratul Kuweit, lumea întreagă era oripilată de declaraţiile unei tinere din kuweit care pretindea că fusese asistentă la o maternitate din capitala emiratului Kuweit City şi care sub prestare de jurământ în faţa unui tribunal American, declarase că soldaţii irakieni luaseră nou- născuţii din incubatoare şi îi aruncaseră în deşert pentru a fura acele aparate.

Pentru lumea civilizată o asemenea barbarie era de neconceput.

După ce coaliţia internaţională a recucerit kuweitul în 1991 şi a înfrânt armata dictatorului irakian Saddam Hussein, s-a dovedit că totul nu fusese decât o minciună pusă la cale de C.I.A., prin intermediul postului de televiziune CNN.
Zilele trecute, un important post de televiziune din Rusia, a lansat ştirea că în oraşul Slaviansk, recucerit de armata ucraineană de la separatiştii proruşi, trupele de securitate ar fi răstignit un minor prorus.

Degeaba alte canale de ştiri ruseşti au difuzat imagini în care atât militari ukrainieni, cât şi locuitorii din Slaviansk, declarau că totul este o manipulare şi că aşa ceva nu se întâmplase, pentru că mesajul subliminal de violenţă extremă al ucrainienilor, plecase către telespectatorii ruşi.

Răul fusese făcut, iar ministerul de externe rus cerea imperios verificarea crimei săvârşită de soldaţii ucraineni.
Genul acesta de ştiri, este rezultatul elaborării în laboratoarele serviciilor secrete a unor regii referitoare la modul de manipulare a populaţiei. Ca să porţi un război, trebuie să ai în principal accepţiunea majorităţii populaţiei, care pe lângă contribuţiile financiare necesare ducerii unui război, oferă şi masa de ofiţeri şi soldaţi necesară purtării acestuia.

Că ulterior manipularea este devoalată, are mai puţină importanţă atunci când câştigi războiul. De aceea, George Bush , tatăl, nu a avut nici o problemă cu opinia publică când s-a aflat că nu a existat nici un bebeluş kuweitian aruncat în deşert de către armata irakiană. Americanii au considerat că scopul scuză mijloacele, iar dacă înfrângerea a aparţinut Irakului şi nu Americii, treaba este ok.

În cazul ruşilor situaţia este mai complicată pentru că, ruşii în structura lor nativă sunt nişte sentimentali. Pentru cei care cunosc istoria, ar trebui să evocăm trăirile soldaţilor ruşi care au apărat Moscova şi Stalingradul şi cărora seară de seară, li se spunea şi li se proiectau filme propagandistice, în care soldaţi germani omorau cetăţeni sovietici, violau femei sovietice şi le ucideau copiii.

Acum propaganda rusă încearcă să pregătească populaţia pentru o eventuală escaladare a conflictului din estul şi sudul Ucrainei, unde separatiştii proruşi sunt prezentaţi ca eroi, iar soldaţii ucrainieni ca invadatori în propria lor ţară.
Metoda începe să fie uzată, dar din păcate prinde foarte bine în momente de maximă tensiune.
Şi noi românii avem nişte experienţe extrem de triste cu manipularea populaţiei, în perioada 1990-1991, cu venirea la Bucureşti a minerilor din Valea Jiului pe post de forţe de ordine. Forma manipulărilor diferă de la un serviciu secret la altul, dar conţinutul rămâne acelaşi; indignarea populaţiei peste media de suportabilitate pentru a obţine acordul de a-şi urma conducătorii în dezlănţuirea şi purtarea unui război.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.