În 2024, doi pesediști au condus SC Prelcet SA, societate cu acționar unic CET Govora SA. Cu unul director și altul președinte C.A., societatea s-a dus în cap fiind condusă politic fără a se urmări bunul mers al acesteia, ci dărâmarea ei. Nici nu ai cum, când la conducere pui un activist de partid care nu are nici o legătură cu domeniul de activitate al societății.
Afacerile cresc când managementul dă roade,
fiind unul strategic. La general vorbind, directorii și președinții de CA/AGA sunt responsabili, în mare parte, pentru succesul sau eșecul unei afaceri, pentru că ei sunt responsabili de toată activitatea societății. Vedem adesea că în instituțiile publice puțini se dovedesc manageri de succes și foarte mulți manageri incapabili să își ducă echipele de lucru pe căile productivității și performanțelor crescute.
Societatea Prelcet
a avut parte de un management defectuos pentru că sursa problemei este de fapt modul în care se fac promovările din sfera politicului. Liderii politici sunt vina principală pentru un management defectuos, acesția uitând să ia deciziile necesare, la timpul potrivit și după cum indica legea, lucru care scoate la suprafață eșecul, punând la conducerea societăților de interes public incompetenți.
PSD Vâlcea sinecure politice
Directorul Prelcet, Amza Valeru, în aprilie 2022, a fost numit la cârma societății de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, care în continuare face promovările după motive care nu au nicio legătură cu competența, uitând că managementul trebuie bazat pe obiective. Dar, ce te faci atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai propus și societatea începe să se afunde în datorii și riscuri financiare? Ceri dizolvarea voluntară și numirea unui lichidator judiciar autorizat! Este evident că „falimentul” Prelcet nu a venit brusc, el este rezultatul multor greșeli de management care, acumulate în timp (inclusiv sub conducerea lui Geani Man), au dus într-o direcție riscantă. Lipsa unei planificări financiare clare, gestionarea incorectă a echipei, ignorarea pieței și incompetența au adus „falimentul”!
Ne uităm în „curtea” societății din 22 aprilie 2024, când președinte al Consiliului de Administrație – CA – ajunge politic, Cocoș Vasile. Trecem peste mici concovocări și ajungem la cea din data de 26 august 2024, când noul președinte CA – Cocoș Vasile, convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (A.G.E.A.), pe ordinea de zi fiind dizolvarea societății Prelcet, renunțarea la cenzori, modificarea actului constitutiv și contractarea unui audit financiar extern, urmând apoi ca gestiunea societății să fie controlată de AGA, de auditori financiari externi sau de 3 (trei) cenzori și un censor supleant.
În data de 30 septembrie 2024, Cocoș convoacă iar A.G.E.A., pe ordinea de zi fiind iar „propunere de dizolvare a societății Prelcet SA și desemnarea unui lichidator judiciar autorizat”, ca în data de 31 octombrie 2024, ulima ședință conocată de CA în 2024, să aibă aceleași puncte pe ordinea de zi.
Ce s-a hotărât în urma acestor ședințe „sufletul lui Avram Iancu”, nicăieri nici o decizie a CA în acest sens, ultimele datând pe site-ul oficial al societății din 2022. Mai mult, ultima hotărâre AGA pe care o regăsim pe portalul societății este din august 2024. Cu toate astea, joi 27 februarie 2025, A.G.E.A. a fost convocată, pe ordinea de zi fiind „dizolvarea voluntară a societății Prelcet SA și numiea unui lichidator judiciar autorizat”.
Dacă în luna martie 2024, societatea înregistra 72 de salariați din care 45 muncitori calificați și necalificați, 4 maiștri și 12 TESA (birouri!), în iunie pierde 29 de salariați, rămân 29 muncitori, 3 maiștri și 11 TESA. Pe semestru I 2024 societatea are datorii de 200.000 lei și creanțe de 380.000 lei. Pe portalul societății ultimul document public cu privire la situația activelor, datoriilor și capitalurilor poprii este din 30 iunie 2024.
Cine a condus Prelcet în 2024?
Societate cu acționar majoritar CET Govora SA este condusă politic de pesedistul Amza Valeru, din 2022, înlocuindu-l pe pesedistul Geani Man. Potrivit declarației de avere Amza Valeru a fost remunerat pentru „buna” contribuție adusă societății cu un salariu de 8.500 lei/lună. Alte ocupații – membru în CL Râmnicu Vâlcea fără o contribuție reală din această funcție ori membru în alte CA-uri.
Cocoș Vasile – președinte Consiliul de Administrație -, este fost consilier municipal, fost viceprimar Primăria Râmnicu Vâlcea, fost deputat, membru CECCAR București, președinte CECCAR Vâlcea, membru CAFR București, ANEVAR București, membru în CA la CAS Vâlcea, acționar și asociat în SRL/SCM/SA, dar și vicepreședinte PSD Vâlcea, primvicepreședinte PSD Râmnicu Vâlcea, trezorier al PSD Vâlcea, dar și pensionar cu 5500 lei/lună.
Amza Valeru și Cocoș Vasile au pus pe butuci o societate fondată în anul 2008. Una peste alta, societatea a rezistat în ulimii 3 (trei) ani prin presiuni din partea PSD Vâlcea, adică Constantin Rădulescu, ca CET-ul să îi dea lucrări. Acum, pentru că CET și-a închis două cazane lucrările s-au redus, dar „Amza nu a adus nici o lucrare din exterior”, ne spun surse de încredere din societate.
Așadar, patru convocări A.G.E.A. pentru dizolvare și nici o decizie CA/AGA. Până acum, referitor la cele existente la Prelcet, Constantin Rădulescu nu a avut o reacție publică.
Actualizare,
Revenim asupra celor editate, în contextul în care directorul societății, Amza Valeru, s-a simțit deranjat la cele menționate. Mai mult, poate, într-adevăr, ar fi trebuit să fim mai expliciți și să menționăm faptul că cuvântul „faliment” a fost folosit ca un termen popular, în urma deciziilor luate, de către AGA/CA, privind activitatea și funcționarea societății, dpdv uman, economic și juridic, mai ales cunoscând faptul că societatea nu se află la ora asta în faliment! Ăsta este și motivul pentru care la începutul articolului am menționat că „societatea s-a dus în cap fiind condusă politic”