557 total views

Presa naţională dezbate mariajul dintre PSD şi UNPR pentru alegerile din acest an. “Generalul” se pare că a reuşit să-şi asigure supravieţuirea în Parlament. Protocolul care leagă destinele celor două partide a fost semnat joi 4 februarie.

Screenshot_2016-02-05-11-13-44-1

Documentul semnat ieri are trei puncte, potrivit COTIDIANUL. Primul punct vizează alegerile locale: cele două partide lasă la latitudinea organizaţiilor locale să stabilească alianţe şi colaborări, inclusiv pentru candidaţi unici şi pentru majorităţi locale si judetene. Al doilea punct: PSD si UNPR resping modificarea legislaţiei electorale, implicit alegerea primarilor în două tururi. Al treilea punct face referire la alegerile parlamentare: PSD şi UNPR vor decide condiţiile în care vor participa pe liste comune, după alegerile locale, ceea ce înseamnă că Oprea nu a obţinut de la Dragnea încă promisiunea alocării unui număr de locuri, cel puţin nu în scris.

În urma acordului semnat între Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, UNPR nu primeşte nicio garanţie de la PSD că va lua UNPR pe liste la alegerile parlamentare, variantă prin care formaţiunea lui Oprea ar rămâne în Parlament şi după 2017. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a insistat că „nici pentru PSD nu sunt trecute locuri eligibile“, anunţă GÂNDUL. El a mai spus că dacă vrem să facem o colaborare serioasă „nu are rost să vindem pielea ursului din pădure“. Deocamdată e clar că, potrivit acordului, UNPR nu va susţine modificarea legislaţiei electorale în sensul revenirii la votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

În fapt, voci avizate din interiorul celor două partide spun că Dragnea şi Oprea au semnat două înţelegeri: protocolul prezentat lumii şi un doument secret care le dă asigurări progresiştilor lui Oprea că vor avea rezervate locuri eligibile, pe listele PSD, la parlamentarele din toamnă, susţine NAŢIONAL. Nu 35, aşa cum ceruse Oprea miercuri, şi nici 30 bătute pe muchie, ci „maximum 30“. Chestionat de ziarişti pe această temă, Liviu Dragnea a negat existenţa vreunei înţelegeri pe sub masă. Însă, coincidenţă sau nu, la semnarea protocolului au participat fix 30 de parlamentari UNPR.

Pe de altă parte, Gabriel Oprea a cedat negocierilor după ce Liviu Dragnea i-a promis că nu îi va primi pe parlamentarii UNPR care bat la uşa PSD. „Sunt cel puţin 15 parlamentari UNPR care au bătut doar la uşa noastră să-i primim în PSD şi care aşteaptă un răspuns. Eram pregătiţi să deschidem uşile“, au declarat surse social-democrate pentru ADEVĂRUL. Dragnea i-a promis că dacă va accepta să semneze protocolul în forma propusă de social-democraţi, PSD nu se va atinge de niciun parlamentar UNPR.

Sigur, dacă a existat o înţelegere secretă, UNPR nu are nicio garanţie că ea va fi respectată. Pe de altă parte, este posibil ca înţelegerea să fie ascunsă pentru a nu tulbura apele în cele două partide. ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că obiectivul PSD este asigurarea realegerii preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor PSD. Un alt câştigător al protocolului ar putea fi liderul UNPR, Gabriel Oprea, care pare să îşi fi asigurat prezenţa în viitorul Parlament.

Dar înţelegerea oficială încheiată între Dragnea şi Oprea dezavantajează UNPR, care are toate şansele să rămână pe dinafara Parlamentului dacă participă de unul singur la alegerile parlamentare. Potrivit ultimelor sondaje, UNPR nu trece pragul de 5%, necesar intrării în Parlament, de unde ar putea face jocurile şi în următorii patru ani.

În funcţie de rezultatele de la alegerile locale, PSD şi UNPR vor stabili, ulterior, condiţiile cu privire la participarea în comun la alegerile parlamentare. Însă, consideră ADEVĂRUL, PSD nu va mai avea nevoie de UNPR după alegerile locale, şi, fără o asumare scrisă, va putea să se descotorosească de UNPR definitiv.

Să semnezi un protocol cu Gabriel Oprea e un act temerar în sine – mai ales după ce tocmai s-a văzut unde a dus protocolul semnat de procurorul general cu generalul Oprea: unul a demisionat, celălalt e urmărit penal. Însă, una peste alta, constată CURENTUL, un protocol semnat între Dragnea şi Oprea, un condamnat penal şi un urmărit penal, e cât se poate de reprezentativ pentru reforma clasei politice româneşti.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.