206 total views

Declarația din seara zilei de 30 septembrie a pus pe jar mai multe ONG-uri împreună cu jurnaliști din presa centrală și locală care au protestat, luni 1 octombrie, față de măsurile pe care Liviu Dragnea le-a cerut Guvernului și anume – verificarea finanțării unor publicații.

Considerăm aceste afirmaţii drept o ameninţare, un act de intimidare fără precedent” ce „ameninţă o valoare democratică fundamentală: independenţa presei”, se arată în protestul respectiv.

Preşedintele partidului de guvernământ şi al Camerei Deputaţilor a solicitat Executivului un proiect de lege cu dedicaţie, cu scopul de a verifica finanţarea unor anumite publicaţii, invocând o presupusă lipsă de transparenţă şi ignorând faptul că statul român beneficiază deja de legislaţie şi instituţii de verificare a activităţii economice derulate de presă.

Atacul recent la G4 Media se adaugă unui număr alarmant de afirmaţii ostile venite din cercul puterii actuale care indică dorinţa de control al presei independente ca Rise Project, HotNews, EpochTimes, Press One, Comisarul, DIGI24, Realitatea TV, Newsweek România ş.a. folosind ca instrument instituţii ale statului”.

Semnatari din domeniul ONG: Freedom House România, Centrul Român de Politici Europene, Grupul de Dialog Social, EFOR, Iniţiativa România, Societatea Timişoara, relatează Hotnews. Publicaţii şi jurnalişti ai reţelei: Asociaţia Cluj Today, Asociaţia Transylvania Today, Banatul Azi, Express de Banat, Revista 22, Gazeta de Dimineaţă, Info Sud-Est, InRoman.ro, Jurnalul Văii Jiului, Liber în Teleorman, Ştiri din Banat, Vrancea 24, PressHub.ro, JustitieCurata.ro.

De asemenea apelul a fost semant şi de către jurnaliştii: Andreea Pavel, Brînduşa Armanca, Carmen Dumitrescu, Cristian Andrei Leonte, Cristian Florin Franţ, Catiuşa Ivanov, Mihaela Mihai, Ovidiu Amălinei Claudiu Pădurean, Nicu Taşcă, Ramona Roşulescu, Sebastian Oancea, Bogdan Stanciu, Valentin Tudor, Gabriel Baciu, Teodora Baciu.

Liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Guvernului Dăncilă un proiect de lege pentru “transparentizarea finanţărilor şi modul de cheltuire a banilor” la publicaţiile online. Dragnea a anunţat proiectul la o întrebare legată de cererea lui Dan Voiculescu ca serviciile secrete şi Guvernul să investigheze finanţarea mai multor publicaţii online.

Eu cred că are mare dreptate dl. Voiculescu şi ştiu că a mai fost lansat subiectul acum câteva luni şi a fost un mare scandal. De ce să nu ne permitem să ne gândim la asta? Unii nu se pot tăvăli cerând transparenţă, dar nu la ei. Orice firmă din România e transparentă. Să facă (guvernul – n.red.) un proiect de lege privind transparentizarea finanţărilor şi modul de cheltuire a banilor. De ce să fie secrete lucrurile acestea? Se tot vorbeşte că sunt firme acoperite? Dacă sunt mişcări de bani legale, cinstite, unde e deranjul?˝, a spus Liviu Dragnea duminică la RTV.

“Mass-Media sub atacul puterii

Semnatarii acestui protest solicită forţelor democratice din România o reacţie publică la declaraţiile făcute de Liviu Dragnea, preşedintele partidului de guvernământ şi al Camerei Deputaţilor, declaraţii care încalcă flagrant şi ameninţă o valoare democratică fundamentală: independenţa presei.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.