198 total views

După mai puţin de doi ani de la preluarea puterii ( în aprilie 2012), premierul Victor Ponta vine în faţa Parlamentului cu o nouă formulă de guvernare – guvernul Ponta 3.

Cu toate că alianţa USL compusă dintr-un partid social-democrat şi unul liberal a fost făcută ca să dureze cel puţin două cicluri de guvernare, adică opt ani, s-a rupt după doar un an şi două luni. Deşi în programul de guvernare al USL erau promisiuni de reducere a impozitelor şi de reducere a CAS la angajator cu 5%, acestea au rămas la stadiul de promisiune. Este adevărat că salariile bugetarilor au fost reîntregite, iar pensiile au fost indexate cu rata inflaţiei şi salariile mici ale profesorilor şi ale medicilor rezidenţi au crescut, aceasta nu s-a făcut cu restrângerea altor cheltuieli cum s-a spus în programul de guvernare, ci cu majorarea unor taxe, ba chiar mai mult , introducerea de noi taxe (taxa pe stâlp). Singurul aspect care a privit o reducere a poverii fiscale, a fost reducerea TVA la pâine.

Aşadar, prea puţine lucruri sau realizat de guvernul Ponta 2 din ce s-a promis şi asta în primul rând pentru că perioada de guvernare a fost foarte scurtă şi dacă intenţia de reducere a taxelor nu s-a realizat, dar s-a realizat creşterea veniturilor mici cu ajutorul altor taxe, înseamnă că acest guvern a rămas la stadiul de promisiuni electorale. De asemenea programul USL prevedea o impozitare în trepte pentru că doar astfel acceptau liberalii să renunţe la cota unică de 16%, iar acum când nu mai au presiunea liberalilor în spate rămâne de văzut dacă guvernul Ponta 3 va continua să meargă pe programul de guvernare USL.

Care este situaţia la Ministerul Economiei / În ce situaţie se află Ministerul Finanţelor

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.