Noi măsuri pentru combaterea fenomenului îngrijorător al traficului și consumului de droguri au fost aprobate de Guvern. Aceste soluții vin dintr-o perspectivă care nu se rezumă doar la aplicarea legii penale, ci pune un accent mai mare pe prevenție și asistență integrată a victimelor consumului de droguri, și în special a minorilor consumatori, care au nevoie de un sprijin special.
Vot în Senat
În contextul creșterii îngrijorătoare a consumului de droguri și al altor dependențe, în special în rândul tinerilor, a fost necesar crearea unui cadru instituțional eficient care să coordoneze politici și să implementeze măsuri concurente de prevenire, tratament și reabilitare. Astfel, Senatul României a votat în ședința de plen de luni, 17 martie 2025, proiectul de lege privind Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 3/2025 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 147/2024 privind înființarea, organizare și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și Adicțiilor, a centrelor de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, precum și pentru modificarea unor acte normative.
Cadrul legal
Agenția va funcționa sub autoritatea Guvernului României și va colabora cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și alte instituții relevante pentru implementarea programelor și strategiilor naționale. Personalul va fi constituit din specialiști în domeniul sănătății publice, psihologiei, dreptului, educației și altor domenii relevante. Totodată s-a asigurat cadrul legal pentru reorganizarea centrelor de sănătate mintală în centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, prin preluarea atribuțiilor centrelor, personalul contractual, a persoanelor aferente și a patrimoniului centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, regionale și județene din cadrul Agenției Naționale Antidrog. Centrele vor fi coordonate metodologic de Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, instituție publică finanțată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, anunță Andra Bica, senator PSD, de Vâlcea.
Pe aceeași temă,
deputatul Neață a depus în februarie 2025 o inițiativă legislativă care propune o completare la Legea 143/2000 prin introducerea unui nou alineat care să permită internarea nevoluntară a indivizilor ajunși în acest stadiu de manifestare.
„Internare nevoluntară pentru drogați scăpați de sub control familial. Drogurile ucid. Ucid pe consumatorii lor. Dar, mai întâi, ucid pe producătorii și pe traficanții lor, majoritatea ca actori predispuși la violență, la crimă și teroare în societățile unde muncesc și trăiesc. Ucid mai apoi pe cei din familie, omorându-i pur și simplu sau supunându-i unei vieți periculoase, de netrăit. Drogurile ucid în mii de feluri și, de cele mai multe ori, pe parcursul timpului, generații și generații de urmași. Urmași naturali – copii, nepoți, strănepoți – și urmași sociali ai rețelelor construite pentru a produce și pentru a distribui. Ucid societatea pe care oamenii au construit-o să trăiască, în siguranță, la un loc. Comunitățile în care se consumă droguri devin ele însele criminale prin consum, prin tolerare a consumului și, nu de puține ori, prin acceptarea banilor proveniți din traficul și consumul de droguri, ca element de prosperitate familială, locală, națională. Sunt țări și localități pe acest pământ care trăiesc de pe urma producției, a traficului și a consumului de droguri. Aici se poate ajunge dacă tolerăm așa ceva. Am povestit în urmă cu câteva luni despre familiile care mi s-au plâns de efectul distrugător pe care îl au asupra lor membri care consumă droguri și care refuză să se trateze de dependență, manifestându-se cu violență în intimitatea caselor în care se găsesc. Unii dintre ei și-au ucis copiii, frații, părinții”, explică deputatul.
Închisoare pentru șoferii care au droguri în sânge
Alina Gheorghiu, fost ministru al Justiției, anunța la finele lunii ianuarie 2025, că a depus o inițiativă legislativă pentru modificarea articolului 336 din Cod Penal astfel încât sintagma „persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive”, să fie înlocuită cu „conducerea unui vehicul având sânge în alcool sau alte substanțe”. Potrivit proiectului de lege, comiterea acestei infracțiuni se va pedpsi cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Mai mult, proiectul de lege are dezbateri aprinse în Parlament privind pragurile de consum, după ce peste 40 de deputați, senatori, plus specialiști în domeniul medical, au dezbătut propunerea legislativă care prevede închisoarea de până la șapte ani pentru șoferii depistați cu droguri în sânge. Mai multe despre acest subiect se pot citi accesând link….Strategia UE în materie de droguri 2021 – 2025