1,355 total views

Premieră în judeţul Vâlcea în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Sătulă de mizeria şi mirosul degajat de gunoaiele împrăştiate în jurul zonei de colectare a deşeurilor menajere din cartierele de locuinţe colective, Primăria oraşului Râmnicu Vâlcea vrea să se doteze cu un sistem revoluţionar subteran de colectare selectivă. Prin punerea în practică a acestui proiect se pare că Râmnicu Vâlcea nu va fi prima localitate unde gunoiul va fi depozitat selectiv în pubele îngropate, acest sistem de colectare a deşeurilor fiind folosit de mulţi ani în Germania, Danemarca şi alte ţări vestice care se respectă, dar şi în foarte multe judeţe din ţară – Braşov, Bucureşti, Oradea, Alba, etc.

pubele subterane

Punctul 4 al ordinii de zi, a şedinţei extraordinare din 9 august 2016 “Raport şi proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii Platforme subterane a deşeurilor menajere”, este un proiect pilot ce va aduce Râmnicului în trei zone diferite pubele subterane de colectare a deşeurilor menajere.

Cine va face colectarea din pubelele subterane, domnule primar Mircia Gutău?

Pubelele subterane reprezintă un lucru foarte bun, iar noi îmbrăţişăm ideea, având în vedere că tot mai multe primării din ţară se îndreaptă spre acest sistem de ultimă generaţie. Ar trebui să fie un mare avantaj pentru râmniceni, atât în ceea ce priveste curăţenia, mirosurile neplăcute, cât şi costurile, iar munca va fi mai uşoară pentru operatorii de salubritate.
Dar, cu operatorul de salubritate avem o problemă. Acesta de când operează pe piaţa locală nu a respectat obligaţiile de sortare din contract, pentru că nu are o staţie de sortare, are deficit de maşini, are personal insuficient şi o lipsă acută de respect pentru cetăţeanul pe care-l taxează cu 4,5 lei/lună/pers. Cu alte cuvinte, proiectul pilot de implementare a platformelor subterane poate fi un success, dar colectarea din acestea un insucces. Romprest nu este dotat corespunzator, deci nu poate face colectarea. Şi atunci, ne întrebăm cine o va face? Îi obligă edilul să-şi achizitioneze maşina specială pentru că are el chef să pună pubele subterane? Când Romprest a venit la licitaţie nu avea nimeni idei SF şi atunci de ce să-i oblige municipalitatea acum să facă această investiţie, când ei spun că au costuri suplimentare cu transportarea gunoiului până la Bucureşti, costuri pe care nu le-au luat în calcul când au venit ca operatori în Râmnic. Mai mult, Romprest a dat în judecată Primăria cerând de la 1 august 2015, de când ei operează în municipiu şi până în prezent, diferenţa de 4,5 lei x cu 20.000 de contracte, lipsă. Pe înţelesul tuturor, Romprest a făcut oferta pentru licitaţie unui număr de 90.000 de abonaţi, cum se cerea în caietul de sarcini şi colectează de la 70.000. În condiţiile în care Romprest spune că este în pierdere şi-şi vrea banii pe lipsa celor 20.000 de abonaţi, primatul Mircia Gutău “are tupeu” să-i mai pună să investească, acum când timpul zboară şi banii pe investiţie nu se vor scoate…

Aşa cum edilul spunea în şedinţa de Consiliu, pubelele vor fi amplasate în zonele: Parcarea Poiana, Zona W Ostroveni, Zona blocuri A1-14B

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.