454 total views

Ancheta în ceea ce privește închirierea pășunilor de pe teritoriul comunei Perișani către familia Buican, începe să prindă contur. În mare parte, avem toată documentația solicitată oficial de la factorii implicați, pentru a expune în paginile publicației realitatea din teren vis-a-vis de realitatea din documente.

Astfel că, după studierea foarte atentă și amănunțită, a tuturor documentelor, nu prea mai avem dubii și considerăm că atât primarul Sandu Ion, cât și deputatul Cristian Buican, pot fi acuzați de fraudarea fondurilor europene potrivit art.18, alin 1, indice 1, din Legea 78/2000 coroborată cu dispozițiile Codului Penal, privind falsul și uzul de fals – art. 323 și 320.

Închirierea pășunilor de către primăria Perișani „măsluită” – episodul I

În 2015, Cristian Buican înființează firma SC Lovagro SRL care îl are administrator pe tatăl său, Constantin Buican, un om simplu de la țară, crescut în credința lui Dumnezeu, în fața căruia se spune că deputatul nu comentează.
În 2016, Lovagro SRL a închiriat de la Primăria Perișani pășunea alpină Coarneșu, în suprafață de 146,74 ha, domeniul privat al Comunei Perișani. Probabil, achiziția a fost posibilă prin influența deputatului și șefului de partid al primarului, nimeni altul decât Cristian Buican. De ce spunem asta? Deoarece reiese din documente că nu au fost respectate dispozițiile legale în materie de licitație. Potrivit Caiet de Sarcini, punctul 2 – Motivația închirierii – la punct 2.3 sunt specificate clar – Condiții de participare, unde se menționează:


Pe lângă condițiile impuse de prezentul Caietul de Sarcini, privind înscrierea și participarea la licitație, doritorii trebuie să îndeplinească în mod obligatoriu următoarele condiții: – se pot înscrie la licitație, proprietari de animale înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, cu respectarea dreptului de referință al asociațiilor patrimoniale ale membrilor colectivității locale…”


Astfel că, deși la licitație s-a înscris și Asociația crescătorilor de ovine „Padina Nedeiului” și Istrate Nicolae Ovidiu, câștigă Lovagro SRL care nu este asociație, ci un SRL înființat în 2015, special pentru a accesa fonduri europene. De menționat că ceilalți doi participanți se pare că au fost înscriși la licitație fictiv, deoarce nici unul nu îndeplinea condițiile din Caietul de Sarcini, lucru știut și de Buican și de primarul Sandu, aceștia fiind doar la număr, cum se spune…

Oferta de la Asociația „Padina Nedeiului” este respinsă pentru că „nu asigură încărcătura de 513 capete de ovine sau cu animale de alte specii”, deși motivul adevărat este că aceasta nu aparține colectivității locale, așa cum este specificat la condițiile de participare. Nu-i așa, domnule primar Sandu? Cât despre oferta lui Istrate Nicolae, care a acceptat să facă atât jocul primarului cât și al deputatului, aceasta este respinsă pe motiv că „oferta depusă este sub prețul minim solicitat”. Cât de prost să fii să participi la licitație, dar să nu citești Caietul de Sarcini. Aiurea! L-a citit! Dar banu-i ochiul dracului!

Totuși, de menționat că, în partea de Nord a județului, subvenția/ hectar este în jur de 380 euro/an. Ținând cont că Lovagro a închiriat 146,74 ha, în fiecare an, în mod „gratuit”, Buican primește în jur de 55.000 de euro subvenție (adică vreo 5000 de euro/lună)

Neregularități în ceea ce privește licitația

În data de 4 aprilie 2016, are loc ședința de deschidere a ofertelor, dar fără comisia de licitație, pentru că aceasta nu este aprobată prin HCL 19/25 februarie 2016, așa cum ar fi trebuit, odată cu aprobarea documentației de licitație. Deci, potrivit Caiet de Sarcini, la punctul 10 – Dispoziții finale – se precizează la alin 10.6 „comisia de licitație se stabilește prin hotărârea Consiliului Local odată cu aprobarea documentației de licitație”, ori în HCL 19, la art.3 se menționează doar că „se aprobă Caietul de Sarcini al închirierii, conform anexei nr. 3 care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, iar Consiliul Local Perișani „a uitat” să mai stabilească și comisia de evaluare sau licitație a ofertelor. În aceste condiții, fără nominalizarea comisiei de evaluare, licitația nu putea să aibă loc.

De aici se nasc o serie de probleme, iar prima ar fi că se solicită, în data de 3 martie 2016, publicarea anunțului de licitație chiar de către primar, deși acest lucru trebuia făcut de comisia de licitație. Așadar, neavând comisie de licitație, pentru a-și servi șeful de partid, Sandu Ion, primarul comunei Perișani, se sacrifică și face el anunțul. Sandu merge mai departe și în locul unei hotărâri de consiliu local, unde trebuia menționată comisia de licitație, prin abuz în serviciu, a dat Dispoziția nr 65/din 16 martie 2016 prin care chiar el numește această comisie, iar începând cu data de 18 martie 2016 conform Calendar de procedură atribuire se puteau deja primi ofertele, dar Dispoziția nr 65/2016 nu are primit avizul de legalitate de la Prefectură, pentru că în două zile nu avea cum să-l primească.

Responsabilul cu HCL Perișani, din Instituția Prefectului, trebuia să verifice ca art.3 din HCL 19 să fie complet, în sensul că trebuia nominalizată și comisia de evaluare sau licitație odată cu aprobarea documentației. Bănuim că există o complicitate între primarul Sandu și lucrătorul din prefectură care a dat avizul de legalitate fără a verifica conținutul și toate înscrisurile aferente acestei HCL. Ne întrebăm, după 4 mandate, domnul primar Sandu Ion, nu a învățat când se numește comisia de licitație? Dar, la pomul lăudat să nu te duci cu sacul, pentru că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Cunoaștem din surse sigure că secretarul comunei Perișani, Antonescu Nicolae Sorin nu mișcă în fața edilului de Perișani, care, în public, l-a facut prost. Chiar are nevoie de un prost în Primărie? Probabil că da! Pentru a-și face jocurile!

Urmează partea penală din licitație, adică, atribuirea pășunii

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.