951 total views

Așa începe comunicatul de presă remis de Asociația Vâlceană a Elevilor care, în urma dezbaterii publice pentru bugetul local ce a avut loc miercuri 17 aprilie, în care Gutău Mircia este acuzat că batjocorește elevii prin lipsa fondurilor necesare alocării unei sume suficiente pentru bursele școlare.

Comunicat de presă

„În urma dezbaterii publice, Asociația Vâlceană a Elevilor a criticat puternic suma acordată burselor școlare, semnalând nepăsarea autorităților locale față de drepturile elevilor. În data de 17 aprilie a.c., Asociația Vâlceană a Elevilor a fost prezentă la dezbaterea publică pentru bugetul local propus de primărie. Dacă în faza inițială acesta prevedea 0 lei pentru bursele școlare ale elevilor, în urma unui amendament a fost alocată suma de 200,000 de lei. Pentru a pune sub comparație suma acordată, municipiul Galați a alocat pentru anul școlar 2018-2019 suma de 3,243,816 de lei pentru bursele școlare iar municipiul Hunedoara a alocat 1,129,218 de lei pentru burse școlare. La prima intervenție a asociației din cadrul dezbaterii în care am menționat această diferență dintre alocări, primarul Mircia Gutău a invocat lipsa fondurilor necesare alocării unei sume mai mari de 200.000 de lei pentru bursele școlare, adăugând că “poate” vom primi mai mulți bani în viitor.

Totuși, ar trebui să menționăm ce consideră Primăria ca ar fi mai important decât respectarea legii. În proiectul de buget propus a fost alocată o sumă de 3 ori mai mare pentru un festival de muzică din Fețeni (600,000 de lei), iar pentru alte activități culturale 10 milioane de lei. Nu putem decât să tragem concluzia că autorităților publice le pasă mult mai mult de “circ” decât de promovarea “cărții”. Denis Ioniță, vicepreședintele Asociației Vâlcene a Elevilor, a subliniat acest decalaj al banilor alocați, subliniind faptul că elevii trebuie sa fie prioritari.

Reacțiile primarului la aceste intervenții au fost scandaloase, acuzând membrii asociației că ei vor fi “primii care să meargă la festival” și spunând ca nu va mai răspunde la nici o întrebare din partea noastră. Nu l-au interesat argumentele puse în față de noi și a refuzat să răspundă la întrebările adresate, considerând bună-starea elevilor un simplu moft.

În anul 2016, conform Institutului Național de Statistică, numai în județul Vâlcea cca 1400 de elevi au abandonat școala iar conform unui sondaj UNESCO, în România doar 47% din tinerii cel mai dezavantajați din punct de vedere financiar au peste 8 clase. Este un rezultat cutremurător iar suma alocată pentru finanțarea burselor școlare este o bătaie de joc pentru toți elevii din județ și subliniază faptul că primarului nu ii pasă de rata abandonului școlar. Mai mult decât atât, Mircia Gutău se așteaptă să fim mulțumiți de “mărunțișul aruncat” și să lăsăm capul jos, să nu mai îndrăznim să facem comparații.

Dorim să atragem atenția că bursele școlare sunt esențiale prin rolul lor de a sprijini progresul și performanța școlara, în cazul burselor de merit și performanță, precum și de a constitui o formă de protecție socială și sprijin material pentru elevii aflați în risc de abandon școlar, în cazul burselor de studiu și ajutor social.

Asociația Vâlceană a Elevilor este dezgustată atât de lipsa dorinței primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea de a respecta drepturile elevilor cât și de reacția impertinentă a primarului. N-avem decât să înțelegem că, pentru el, a avea un festival de muzică de câteva zile este mult mai important decât respectarea drepturilor elevilor și că, pe deasupra, nu avem ce căuta să punem sub semnul întrebării bugetul propus. În viziunea primăriei, orice “firimitură” este acceptabilă, indiferent dacă rezultatul este călcatul demnității elevului și cetățeanului din municipiu în picioare.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI VÂLCENE A ELEVILOR

AVE este unica asociație independentă de elevi din Vâlcea. Formată din elevi pentru elevi, AVE asigura protejarea drepturilor acestora, oferindu-le suport în susținerea punctului de vedere când vine vorba despre rezolvarea problemelor privind sistemul de învățământ românesc. Cu ajutorul presei juridice, al implicării membrilor săi și prin colaborarea cu celelalte asociații din România, AVE reușește încetul cu încetul sa obțină rezultate favorabile elevilor în departamentele sale: Igiena, Burse, Transport.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.