…pentru recuperarea sumelor facturate și neîncasate. Primăriile, câteodată, ajung la fundul sacului în ceea ce privește bugetul de venituri și cheltuieli. În fiecare an, și nu numai, foarte multe primării cer de la centru mai mulți bani. Argumentele par a fi de fiecare dată cam aceleași – „e nevoie de investiții” – sau – „anul trecut am avut cheltuieli mari”. Banii de la centru nu sunt alocați oricum, în mare parte pe criterii de prietenii politice.
Cu cât ești mai prieten cu politicianul de la centru cu atât primești mai mulți bani local, ne povestește un edil care nu are prieteni la centru și care ne șoptește că de multe ori prietenia se cuantifică în alte interese, cum ar fi lucrări mari cu dedicație pentru constructori ori para-îndărături. Nu comentăm cele spuse, dar adăugăm că corecțiile financiare și pandemia au îngenuncheat primăriile de județ care și acum le trag să se reabiliteze în bugetul local.
Corecțiile financiare îngenunchează primăriile mici
Există primării care dau bani pe petreceri, mașini ori presă și rămân fără bani de salarii ori a plăti lucrările contractate/începute. Mai mult, când rămân fără bani cer ajutor financiar de la Guvern, iar Guvernul le dă fără a se uita, însă, pe ce au cheltuit banii din bugetele locale. Un exemplu la noi, la Vâlcea, ar fi comuna Berislăvești care deși înregistra dificultăți la plata unor cheltuieli de funcționare necesare desfășurării activității curente, dar și pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de cofinanțarea unor proiecte finanțate din fonduri externe (informații regăsite în nota de fundamentare a unei hotărâri de Guvern), a scos din bugetul local pentru „Zilele Comunei Berislăvești”, 23.000 lei. Nu este o sumă mare, dar dacă ai lucrări pentru care îți trebuie cofinanțare nu ar trebui să te uiți „a rupe” bugetul pe ce nu este prioritar. Cu toate astea, Primăria Berislăvești a primit de la Guvern 350.000 lei, din fondul de rezervă. Nu, nu acum a primit, ci în urmă cu vreo 2 ani. Am dat un exemplu de ce nu au unele primării bani…
Primăriile între datorie și nevoia finanțării
Revenind la UAT-urile acționate de Civil Speed SRL în instanță, Vaideeni și Stoilești, în ultimii 2 ani au făcut eforturi imense pentru a nu intra în colaps financiar. Prima datorită unei corecții financiare de 20 miliarde lei, în urma unui proces cu AFIR care a durat aproape 3 ani. Primăria Vaideeni a câștigat, dar în timpul judecății a fost executată silit fiindu-i blocate conturile. După proces și-a recuperat toți banii. A doua din cauza pandemiei (încasări foarte mici). Efectiv au rămas datoare constructorului Civil Speed care le-a acționat în instanță pentru recuperarea sumelor facturate, dar neîncasate.
Acționarea în instanță nu este altceva decât o procedură legală, mai ales că sumele datorate către constructor erau destul de întârziate (și 1 an!). Cu toate astea, ambele primării au achitat către Civil Speed toate sumele datorate. De menționat că Vaideeni a recurs la toate căile de atac, așa cum cere legea. Prima dată a pierdut, dar în recurs a câștigat! Ce a câștigat? Să achite către constructor factura restantă, dar, atenție!, nu și dobânzile și penalitățile acumulate în timp, sume care depășeau suma facturată. Primăria Stoilești, în schimb, a căzut la pace cu constructorul și până la decizia instanței (aprilie 2024) îi achitase deja toată factura restantă.
Decizia instanței pentru Primăria Stoilești, Vâlcea
Soluția pe scurt: Admite cererea formulată de creditoare, astfel cum a fost aceasta ulterior modificată, având ca obiect ordonanţă de plată. Obligă debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei hotărâri, suma de450.000 lei,reprezentând contravaloare lucrări executate şi neachitate, rest din factura fiscală nr. 1125, din data de 29.07.2022, ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective, penalităţi de întârziere contractuale de 0,01% zi de întârziere ce se vor calcula asupra aceleiaşi sume de la data de 03.04.2024 şi până la data plăţii efective precum şi suma de 45120 lei, reprezentând penalităţi de întârziere contractuale. Obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 1800 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la data înmânării sau comunicării prezentei hotărâri, cererea în anulare urmând a fi depusă la sediul Tribunalului Vâlcea. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 18 aprilie 2024.
Decizia instanței pentru Primăria Vaideeni, Vâlcea
Soluția pe scurt: Admite cererea de ordonanţă de plată, astfel cum a fost precizată, formulată de creditoarea Civil Speed SRL, în contradictoriu cu debitoarea Comuna Vaideeni. Obligă debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei hotărâri, suma de 307.401,72 lei, reprezentând contravaloare lucrări executate şi neachitate, rest din factura fiscală nr. 1102/31.05.2022, ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective, precum şi penalităţi de întârziere contractuale de 0,1% zi de întârziere în cuantum de 267.807,8 lei calculate până la data de 13.02.2024 şi în continuare până la data plăţii efective, respectiv suma de 47.762,14 lei, reprezentând debit principal, conform facturii fiscale nr. 1164/24.10.2022, ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective, precum şi penalităţi de întârziere contractuale de 0,1% zi de întârziere calculate de la scadenţă, 22.11.2022, şi până la data plăţii efective. Obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 1800 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la data înmânării sau comunicării prezentei hotărâri, cererea în anulare urmând a fi depusă la sediul Tribunalului Vâlcea. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24 aprilie 2024.
În loc de concluzii,
E bine când totul se termină cu bine, dar primarii trebuie să înțeleagă că au bugete foarte mici și nu își pot permite și distracții și cofinanțări că riscă să intre în colaps financiar. Iată, constructorii acționează în instanță pentru recuperarea sumelor datorate și cer inclusiv penalități și dobânzi. Ai tocmit lucrarea, o plătești! Nu? Să te aștepți la un dosar în care ai să pierzi!