1,086 total views

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 si 35 de ani pot solicita primăriilor din mediu rural de care aparţin atribuirea gratuită a unei suprafeţe de teren de până la 1.000 mp, pe care îsi pot construi o locuinţă proprietate personală. Aşa prevede o lege votată de Parlament, publicată în Monitorul Oficial al României şi intrată în vigoare încă din 22 decembrie 2013: Legea nr. 15/2003. Din lipsă de informaţie, nu toţi ştiu însă că pot fi beneficiari ai acestui drept.

teren tineri

Terenurile de la Primarie pentru tineri, un vis greu de indeplinit

Legea nr 15/2003 oferă posibilitatea tinerilor între 18 și 35 de ani să solicite primăriilor de care aparțin atribuirea gratuită a unei suprafețe de teren de până la 1.000 mp, pe care îşi pot construi o locuință proprietate personală. Din păcate, majoritatea primarilor ridică din umeri și spun că nu au terenuri pentru așa ceva, lucru total neadevărat. Pentru a beneficia de această lege tinerii trebuie doar să acționeze în judecată primăriile pentru că nu pun în aplicare o lege care reprezintă o chestiune penală, iar atunci primarii sigur vor găsi imediat terenuri. Un sondaj făcut de publicaţia noastră ne demonstrează că unii primari ştiu de acestă lege, iar unii nu. Primarii susţin că nu au terenuri, dar şi că sunt foarte puţini tineri care au solicitat acest lucru. Un sondaj a fost făcut şi tinerilor, iar aceştia susţin că nu au auzit, dar şi că nu-i interesează. Ambele părţi, primari şi tineri, nu se implică pentru a aplica această lege. La primării, această lege nu este afişată la aviziere, iar pentru tineri nu a existat şi nu există o campanie de informare pe această temă.

Primăriile pot cumpăra terenuri pentru tineri

Când s-au făcut retrocedările, dacă primăria nu mai putea da înapoi același teren proprietarului îi propunea un teren din altă localitate. Același lucru se poate face și în cazul terenurilor pentru case. Primăria în loc să planteze panseluțe şi să asfalteze aceiași stradă în fiecare an să arate că muncește poate cumpăra terenuri pentru tineri. În orice condiții tinerii trebuie să primească un teren pentru construcția unei case.

Potrivit legii, de această facilitate beneficiază, o singură dată, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani și îndeplinesc următoarele condiții: au împlinit vârsta de 18 ani la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități

Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul Consiliului Local al unității administrativ-teritoriale în care solicitantul își are domiciliul și va fi însoțită de următoarele documente:

– copie de pe certificatul de naștere;
– copie de pe actul de identitate;
– declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe;
– declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.