349 total views

Unii primari au proiecte importante cu impact major asupra populației și pentru asta, mai nou, grupuri de UAT-uri se constituie în ADI-uri și propun să introducă gaze naturale în localitățile pe care le păstoresc. Astfel, pentru înființarea de noi distribuții de gaze, este necesară crearea unor asociații de dezvoltare intercomunitare (ADI), iar în funcție de situația existentă a Sistemului Național de Transport (SNT), adică a magistralei în zonă, se au în vedere ridicări topo în fiecare localitate pentru a se stabili traseul.

Constantin Banacu, primarul comunei Bărbătești, este promotorul acțiunii de alimentare cu gaze naturale în comunele Stoenești, Bărbătești, Costești, Bunești și Păușești. Edilul s-a ocupat de tot demersul – discuții, adrese ori stabilirea întâlnirilor – la fel cum a făcut și pentru întâlnirea ce a avut loc, marți 16 aprilie, la Primăria Bărbătești, începând cu orele 10.00, unde primarii localităților mai sus menționate, s-au întâlnit să pună la punct detaliile pentru următorii pași pe care trebuie să-i facă în acțiunea întreprinsă: accesarea de fonduri pentru proiectul de introducere gaze naturale.

Așadar, cinci localități vâlcene au primit avizul de principiu pentru a avea acces la Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale. „Soluția de alimentare cu gaze naturale constă în racordarea unui modul SRMP cu o capacitate tehnologică de 3855 Smc/h PN 40 bar, amplasat la limita zonei administrative a localității Șerbănești, prin intermediul unei conducte de racord de înaltă presiune DN 150 PN 40 bar și lungime de cca. 8,6 km. Racordarea se va face în magistrala/conducta de înaltă presiune Schitu Golești-Govora-Drăgășani. Accesul la SNT se va face în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 82/2017 și Legea nr. 123/2012 – legea energiei electrice și a gazelor naturale”, se arată în avizul eliberat de Transgaz în data de 10 aprilie 2019.

„Am avut întâlnire de lucru cu proiectantul pentru detaliile finale, ca începând de miercuri fiecare primar să știe ce are de făcut. Am așteptat cu toții avizul de principiu de la Transgaz care în sfârșit a venit și acum nu mai sunt motive ca lucrurile să nu se miște. Ne vom constitui într-un ADI și pregătim documentația pentru a o depune pentru finanțare, pentru că sumele sunt limitate”, susține Banacu Constantin.

Un fond de 10 milioane de euro este pus la dispoziția primarilor din care pot să primească finanțare pentru proiectele locale, inclusiv gaze și energie. Fondul a fost inițiat prin OUG 114 și primarii pot cere finanțare după ce se adoptă și normele de aplicare. Banii vor merge la primari printr-o procedură simplificată și vine în completarea PNDL. Fondul este gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), finanțarea se asigură sub formă de granturi, iar primăriile depun cererile de finanțare la CNSP. Procedura simplificată presupune autorizația de construire valabilă sau devizele de lucrări și memoriile tehnice, după caz, necesare demarării execuției lucrărilor. Împrumuturile se acordă pentru o perioadă de 5 ani cu tragere integrală și o dobândă de doar 1% pe an.

Mai multe detalii se pot obține accesând link-ul atașat

https://www.stiripesurse.ro/marea-impar-eala-10-miliarde-de-euro-primari-buza-alegerilor-fondul-dragnea-valcov-teodorovici_1342032.html

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.