401 total views

Municipalitatea a pregătit un proiect de hotărâre prin care persoanele fizice şi juridice sunt penalizate dacă nu acceptă operatorul de salubrizare agreat.

TdV-p04

Începând din data de 6 noiembrie a.c., pe site-ul primăriei a fost supusă dezbaterii publice “Instituirea taxei speciale de salubrizare în cazul prestaţiilor de care beneficiază utilizatorii fără contract din muncipiul Râmnicu Vâlcea şi aprobarea «Regulamentului privind stabilirea şi aplicarea taxei speciale de salubrizare»”. Dacă hotărârea trece de votul aleşilor râmnicenilor, practic Primăria impune tarife duble faţă de cele stabilite prin regulamentul aprobat de Consiliul Local (9,5 lei/persoană/lună, respectiv 400,78 lei/tonă) persoanelor fizice şi juridice care refuză să încheie contracte cu Romprest şi preferă să colaboreze în continuare cu Urban SA.

Prevederi legale şi măsuri impuse de ANRSC invocate ca acoperire

Proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii şi votului Consiliului Local Râmnicu Vâlcea în proxima şedinţă ordinară. Municipalitatea invocă prevederile Legii 101/206, care acordă competenţe exclusive autorităţilor locale privind înfiinţarea, organizarea, gestionarea, coordonarea şi atribuirea serviciilor de salubritate. Potrivit funcţionarilor primăriei, “articolul 26., alin (!), litera c” al actului normativ menţionat îi obligă pe utilizatori să “achite taxe speciale, în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual, fără contract”. Primăria invocă şi faptul că asocierea căreia i-a fost delegat serviciul, i-a solicitat în scris instituirea acestei taxe, Romprest recunoscând că “o mare parte din utilizatorii serviciului de salubrizare de pe raza municipiului au refuzat şi refuză în continuare încheierea Contractelor de Prestării Servicii cu actualul operator”. De asemenea, executivul local invocă şi o măsură în acest sens stabilită de ANRSC – A.T. Sud Vest Oltenia prin nota de control nr. 39.134 din 28 octombrie a.c.

Problemele Urban SA nu depăşesc în gravitate faptele lui Florian Walter

În 26 iunie a.c., Asocierea Romprest Energy SRL (lider de asociere) şi Compania Romprest Service SA a fost decisă drept câştigătoare a serviciului public de salubrizare. În spatele grupului Romprest se află controversatul afacerist ilfovean, Florian Walter (nume schimbat în cartea de identitate în urmă cu câţiva ani), fugit din ţară şi cu mandat de urmărire internaţională pe numele său, pentru dosare în care este acuzat de imense prejudicii aduse statului prin afacerile sale. O altă firmă din acest grup a încercat recent, fără succes, să înfiinţeze inconştient un depozit de selectare a deşeurilor în Bujoreni, comună vecină Râmnicului, chiar în centrul localităţii. Intenţia s-a lovit de opoziţia vehementă a locuitorilor, care au contestat, la Agenţia de Mediu Vâlcea, avizul solicitat în acest sens.
De partea cealaltă, Urban SA este o societate vâlceană cu sute de angajaţi în plan local care traversează cu greu recesiunea…

 

Citeste aici expunerea de motive privind instituirea taxei speciale de salubrizare

 

În 30 iulie a.c. fuseseră aprobate tarifele prin HCL nr. 156, astfel: 4,75 lei (TVA inclus) de persoană pe lună pentru colectarea şi transportul separat al deşeurilor menajere pentru persoane fizice; 200,39 lei/tonă pentru colectarea şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al celor provenite din activităţi comerciale, din industrie şi instituţii (fără electrice, electronice, baterii şi acumulatori) şi 97,65 lei mc (TVA inclus) pentru colectarea şi transportul separat al deşeurilor provenite din locuinţe, generate din activităţi de reamenajare, şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora.

Sursa: http://www.primariavl.ro/index.php/dezbateri-publice/item/4377-dezbatere-publica-taxa-speciala-de-salubrizare-pentru-utilizatorii-fara-contract-si-regulament-de-stabilire-si-aplicare

hot.1

Hot.2

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.