98 total views

10 state europene au necesarul de gaze acoperit de Rusia cu peste 80%. Romania, tara cu cea mai mica dependenta din regiune.Gazul rusesc acoperă peste 80% din consum în cazul a 10 state europene, printre care Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova, în timp ce România se numără printre cele mai puţin dependente ţări din regiune, alături de Marea Britanie sau Franţa.

Anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al României a fost acoperit prin importuri din Rusia, restul fiind asigurat din producţia internă.
Pentru Serbia, Bulgaria, Cehia, Finlanda şi Belarus, importurile din Rusia asigură în întregime sau aproape în totalitate necesarul de gaze naturale, potrivit datelor Gazprom şi Morgan Stanley, citate de The Guardian.
În Republica Moldova şi Lituania, gazul rusesc acoperă aproximativ 90% din consum, iar Polonia şi Slovacia depind în proporţie de 80% de importuri.
Rusia asigură peste 40% din necesarul de gaze naturale al Germaniei, Ucrainei, Turciei, Austriei, Greciei şi Estoniei, potrivit datelor citate.
La polul opus, Belgia nu utilizează deloc gaze ruseşti, în timp ce în Olanda şi Elveţia importurile din Rusia acoperă până la 10% din necesităţi.
Marea Britanie, România şi Franţa figurează cu procentaje de aproximativ 20%, în timp ce în Italia dependenţa de gazul rusesc reprezintă aproape 30% din consum.
Rusia a întrerupt pentru scurt timp în două rânduri, în 2006 şi 2009, livrările de gaze către Ucraina şi implicit către Europa, pe fondul disputelor dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazului şi tarifele de tranzit.
Între timp, rutele de transport au fost diversificate, odată cu inaugurarea gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia de Germania.
Tensiunile recente din Ucraina, şi mai ales din Peninsula Crimeea, au generat temeri că Rusia ar putea suspenda din nou livrările de gaze către Ucraina.
Directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat marţi că grupul rus că va anula, din aprilie, tarifele preferenţiale la gaze pentru Ucraina, stabilite în decembrie în cadrul unui plan de asistenţă financiară pentru fosta republică sovietică.

zf.ro

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.