365 total views

Ajutoare financiare propuse de Executiv în ședința CL Râmnicu Vâlcea de marți, 27 septembrie: Pentru Asociația Județeană Judo – 1.900 de lei, iar pentru Fundația Alex Tache – 5.000 lei!

g1

Punctul 21 al ordinii de zi a sedinței ordinare a Consiliului Local (CL) Râmnicu Vâlcea din 27 septembrie intitulat “Raport şi proiect de hotărâre privind efectuarea unor plăţi din bugetul local” conține 11 solicitări de sprijin financiar în sumă totală de 103.000 lei, înregistrate la sediul primăriei în perioada august – septembrie a.c..

Din cele 11 solicitări, 8(opt) au primit din partea Comisiei de analiză, constituită în urma HCL 131/19/2016, aviz favorabil, iar 3(trei) aviz nefavorabil, neîndeplinind condițiile de eligibilitate, potrivit raportului anexat la proiect. De reținut este faptul că din totalul de sprijin financiar care se solicită (conform “Regulament de acordare de sprijin financiar din bugetul local – Capitolul 67 «cultură, recreere şi religie», aprobat prin HCL nr.80/2015”), şi anume 103.000 lei, Executivul Primăriei acordă doar 18%, adică, 18.600 lei sprijin financiar entităților solicitante.
Mai exact, edilul municipiului pune doar 18% accent pe cultură, recreere şi religie, dar în acelaşi timp îl propune Cetățean de Onoare al Municipiului pe Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Varsanufie.

Un exemplu de adresă înregistrată la Primăria municipiului şi care a primit aviz nefavorabil, din partea Comisiei, este cel al Fundației Kristine. Aceasta a solicitat un sprijin financiar în valoare de 11.000 lei pentru că un grup de 7 persoane, din care 6 tineri şi un lider, să participe la atelierul internațional “Move It”, în perioada 16 – 23 noiembrie 2016, la Sroda Wielkopolska, Polonia. Motivul pentru care această Fundație nu va primi sprijin financiar din partea municipiului este neîndeplinirea tuturor condițiilor de eligibilitate menționate la art. 5 din Regulamentul de acordare.
Alte solicitări care nu vor primi sprijin financiar sunt ale celor de la Ecostar 21, care au solicitat un sprijin financiar de 10.000 lei și Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria” – Filiala Județeană Vâlcea care a solicitat 2.500 lei. Prima nu respecta art 7, alin 4 din Regulament, iar a doua, art.10, alin 2.

Conflictul liceelor”, o manifestare în care se încasează și bani de la elevii participanți

Printre cele 8(opt) care vor primi sprijin financiar din partea municipiului se numără și Fundația Alex Tache care a solicitat un sprijin financiar de 10.000 lei pentru organizarea competițiilor din cadrul “Conflictului Liceelor”, în perioada martie – iunie 2017, dar va primi la recomandarea Comisiei de analiză, 5000 lei.
Am pus accent pe această solicitare deoarece ni se pare ciudată, în condițiile în care manifestările despre care este vorba sunt organizate în discotecile râmnicene și presupun și încasarea de bani de la participanți (elevii au acces la evenimente pe baza unei invitații contracost). Așadar, deși teoretic nu se urmărește un câștig financiar, acordarea sprijinului financiar de către primărie constituie un bonus consistent pe lângă sumele care se încasează de la sutele de tineri ce participă la “confruntări”. Am dat o simplă căutare pe google pentru Fundația Alex Tache și nu am găsit mai nimic, să nu spunem NIMIC. Indexările căutării pe google ne-au condus către https://www.facebook.com/FundatiaAlexTache/ și http://alextache.ro/.

În același timp, pentru a face o comparție elocventă, Clubul Sportiv “Hidro” solicită suma de 10.000 lei pentru organizarea turneului “Cupa Speranțelor ” și primete doar 3000 lei. Trebuie spus că este vorba despre o competiție în care vor fi angrenați sute de copii ai râmnicenilor înscriși la cluburile sportive locale. Un alt exemplu îl constituie, cel al Asociației Județene de Judo, care solicită 18.000 lei pentru participarea la două importante competiții naționale, în perioada octombrie-noiembrie, dar primește din partea municipalității doar 1.900 lei sprijin financiar. Cu banii respectivi, abia dacă poți deplasa doi sportivi la un singur concurs, în condiții cât de cât decente, nicidecum o echipă întreagă, cu antrenori și restul staff-ului tehnic, lucru pe care te-ai aștepta ca Mircia Gutău să-l înțeleagă cel mai bine, fiind vicecampion universitar la acest sport în urmă cu peste 30 de ani și, ulterior carierei de sportiv de performanță, antrenor timp de mulți ani.

Întrebare, în loc de concluzii: Ce păcate au tinerii sportivi?

Fundația Aex Tache a obținut procentul cel mai mare de bani (50%) din suma solicitată (10.000 lei au cerut și primesc 5000 lei), cea mai mare dintre toate solicitările depuse. Nimic de zis, apreciem lupta cu viața a tânărului în scaun cu rotile. Totuși, ce plus de imagine aduce Fundația Alex Tache, conform art. 5 din Regulamentul de acordare de sprijin financiar, prin “Conflictul Liceelor”, de primește 5000 lei? Sau, ce păcate au Clubul Sportiv “Hidro” ori Asociația Județeană Judo, de primesc doar 3.000, respectiv 1900 lei? Neputând apela, până la ședința de mâine, la argumente logice expuse de municipalitate, mizăm momentan pe gura târgului, care spune că majoritatea ajutoarelor financiare sunt acordate în funcție de potențialul lor electoral și de simpatiile decidenților față de cei care cer banii.

REGULAMENT PRIVIND ACORDAREA DE SPRIJIN FINANCIAR DIN BUGETUL LOCAL – Capitolul 67 “Cultura, recreere si religie”

“Art. 5. Condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru ca cererile să fie acceptate spre analizarea oportunităţii de finanţare sunt următoarele:
Manifestarea aduce o imagine pozitivă municipiului, pe plan regional/naţional /internaţional, generează atitudini pozitive în rândul participanţilor şi/sau este în folosul comunităţii.
Manifestarea propusă se desfasoara pe raza municipiului Rm-valcea sau a judetului sau angrenează şi participanţi care au domiciliul în Râmnicu Vâlcea;
Manifestarea ce se propune nu are drept scop realizarea unui castig financiar/material.
Finanţarea solicitată reprezintă cel mult 30% din bugetul total necesar, documentat cu devize estimative şi alte documente în acest sens;
Este necesară îndeplinirea tuturor condiţiilor prezentate mai sus”.

screenshot_2016-09-26-20-47-50-1

screenshot_2016-09-26-20-48-05-1screenshot_2016-09-26-20-48-13-1screenshot_2016-09-26-20-48-22-1screenshot_2016-09-26-20-48-30-1

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.