290 total views

De câteva luni sunt ținta unor presiuni si amenințări care au drept cauză articolele mele despre primarul Mircia Gutău. La început, am primit telefoane de la cunoscuți care îmi recomandau “prietenește” să o las mai moale cu articolele despre Gutău Mircia.

Am avut surpriza ca, persoane pe care le cununosc și care nu au legătură cu politicul, cu care nu am mai vorbit de ceva vreme, mă sună și îmi solicită să ne vedem, iar când ne întâlnim imi dau seama că obiectul întâlnirii este să mă convingă să nu mai scriu despre Gutău Mircia. Ultima amenințare depășește orice limită și a fost de curând, într-un loc public, iar mesajul a fost foarte clar: “să îl las pe Gutău Mircia în pace”. Nu pot descrie aici limbajul folosit de persoana care m-a amenințat, dar vă pot confirma că după această ultimă amenințare am mers direct la poliție pentru a cere ajutor și a-mi fi respectate drepturile. Este dreptul meu ca jurnalist independent să prezint subiecte din oraș precum: mizeria din centrul nou, modul haotic de lucru al celor care primesc lucrări de reparații în oraș, bani publici cheltuiți fără responsabilitate, anchete jurnalistice pe modul de dobândire a averii pentru persoanele politice din județ, proiecte de hotărâri ilegale, dezmăț pe achiziții ori alte subiecte care țin de administrația locală și județeană, instituții publice centrale sau locale ori personalități politice și vă asigur că nu voi înceta să scriu oricâte amenințări voi mai primi.

Nu eu caut subiecte, ci ele mă caută pe mine

Și nu, nu am fost de către nimeni însărcinată să curăț corupția din Vâlcea și nici prin cap nu mi-a dat că așa se va gândi din partea unora cum că asta vreau să fac. Este exclus! Subiectele pe care mi le aleg să le verific, și în urma corora public rezultatul care evident este învelit într-un articol de presă, sunt servite pe tavă de conducătorii acestui județ și municipiu reședință de județ. Este adevărăt că atacuri primesc și de la anumiți colegi din presă, jurnaliști care își apără „osul aruncat” și pe care îi anunț public că voi continua să investighez și să prezint public orice “afacere” indiferent care sunt persoanele implicate, fie și colegi jurnaliști ( vezi afacerea „albumul 10X10”)

Primarul Mircia Gutău mă acuză de atac la familie

De curând, într-o conferință de presă la primărie, conferință la care nu am participat din motive personale, Gutău Mircia mă acuză de “atac la familia lui”. Acesta uită că și dumnealui și soția sunt persoane publice, iar investigațiile mele privesc o singură direcție: veniturile obținute de cele două persoane publice, venituri care se compară cu averea deținută. Investigăm modul în care s-au obținut aceste venituri și dacă există încălcări ale legii din acest punct de vedere. Asta e munca mea, eu fac anchete jurnalistice. Anchetele mi le aleg singură, nu sunt impuse de nimeni si scriu numai ceea ce vreau. Observ că este imposibil de înțeles și acceptat această variantă de către cei despre care scriu sau de către colegi din presă. Nu am o țintă anume, eu scriu despre chestiuni care trebuie aduse la cunoștință publicului. Din această cauză, cei care au interese ca anumite “afaceri” să nu fie cunoscute public, să rămână ascunse, sunt deranjați grav de demersurile mele și au început să riposteze.

Bugetele și banii publici: tentații irezistibile pentru corupți și gașca lor

Aceste eforturi de atac la adresa mea au loc în contextul în care am rămas aproape singura voce care are curaj să prezinte afacerile în care sunt implicați “stăpânii”, cei care împart prada (bani publici, bugetele). Acum, când publicația pe care o conduc și care este independentă financiar de presiunile politice ale “stăpinilor” face publice afacerile dubioase prin care se sifonează bani publici, bugete locale, bugete ale instituțiilor publice sau chiar fonduri europene, DERANJEAZĂ. Conducătorii, au fost obișnuiți să nu fie deranjați cu întrebări incomode sau cu adrese în care să le soliciți documente pentru a evidenția și a informa cititorul plătitor de taxe și impozite ce se întâmplă cu banii lui. Este greu să vezi că presa “cumpărată” se conformează, adică nu te deranjează, dar în schimb câteva publicații mici ți-au întors mandatul pe dos. Ori, este clar că sfidarea acestora, astăzi, a devenit o piedică în calea ta, conducătorule, și nu prea mai poți să-ți faci planul cincinal. Despre asta este vorba în urbea noastră. Despre gașca adunată în jurul conducătorului mult iubit care este abonată la bugetul local, iar singurul scop al fiecăruia este să primească de la “stăpân” o felie cât mai mare. Presa “cumpărată” are dreptul să scrie ce vrea, poate să scrie în fiecare zi ode și laude conducătorilor iubiți, nu le interzice nimeni nimic. Același drept îl am și eu să scriu despre sifonările bugetelor, despre cum se încheie anumite afaceri, despre ilegalitățile pentru care obțin dovezi și multe altele. Eu voi râmâne aceeași și îmi voi continua activitatea jurnalistică fie că le place fie că nu le place.

Intervenții la agenți economici pentru a nu mai finanța pubicația

Faptul că s-au dat telefoane peste telefoane la persoane din anturajul meu pentru a mă convinge să nu mai scriu, faptul că la fiecare pas sunt întrebată de ce scriu de Gutău Mircia și ce am cu el, faptul că nu mi se răspunde la adresele oficiale în speranța că nu voi reveni, faptul că mi s-au deschis câteva procese în instanță care nu sunt decât de intimidare ori că deja am ajuns să fiu agresată în public iar mesajul fiind să nu mai scriu despre Gutău Mircia, toate acestea nu mă vor face să renunț la activitatea pe care o întreprind de peste 5 ani de zile. Timpul de Vâlcea este o publicație online care a luat ființă în februarie 2013 și ușor, ușor s-a făcut cunoscută atât pe plan local cât și național. Publicația pe care o conduc va avea aceeași conduită de prezentare a subiectelor locale și naționale.

Timpul de Vâlcea este o publicație liberă

Chiar dacă unii nu acceptă, anchetele publicației au fost primite cu multă speranță și încredere de către opinia publică locală. Acestea deranjează un sistem întreg format din politicieni și oameni de afaceri locali care se simt amenințați și care sunt interesați să-și mențină controlul asupra resurselor publice și din această cauză am fost supusă unor atacuri de necrezut, începând de la știri false la telefoane de intimidare și hărțuire pe care le primesc, până la agresare în public. Toate acestea sunt cunoscute organelor de control. Ultimul denunț făcut la Parchet este împotriva primarului municipiului Gutău Mircia.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.