902 total views

Motto – George Topârceanu – acceleratul

Iar în urmă-i, din tufişuri,/De prin tainice-ascunzişuri,/ Se ivesc pe jumătate, /Păsărele ciufulite, /Alarmate /Şi-ngrozite:/-Cine-i?…Ce-i?…Ce-a fost pe-aici?…/Ciripesc cu glasuri mici/Cinteze şi pitulici./Doar un pui de piţigoi,/ înt-un vârf de fag pitic/Stă cu penele vulvoi//Şi, făcând pe suparatul:/-Ce să fie? Nu-i nimic./A trecut Acceleratul…

I. Exact cum marele George Topârceanu arată în strofa inserată ca motto la acest articol, agitaţia provocată de un fenomen nou, tot aşa şi clasa politică românească “se dă de ceasul morţii” pentru a ghici cine va fi noul preşedinte al României pentru perioada 2014 – 2019.

Parcă în dispreţul actualei campanii electorale pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European, politicienii români, par mai mult interesaţi de poziţionarea în bloc-starturi, pentru alegerea preşedintelui României. Calculele politicienilor români au două necunoscute: scorul obţinut de partide la actualele alegeri europarlamentare şi cine va fi candidatul fiecărei formaţiuni politice la alegerile din toamnă.

Să începem cu prima necunoscută:

Psd-ul, cotat ca cel mai puternic partid din România, tinde să înregistreze un scor electoral situat între 35-41% din totalul voturilor ce vor fi exprimate duminică 25 mai a.c.. Pe ce se bazează aproximarea noastră? PSD-ul are un electorat extrem de disciplinat al cărui nucleu îi poate aduce, în orice moment, în orice tip de alegeri, un scor electoral de 35%. Creşterea PSD-ului până la o cotă de piaţă de 41% poate surveni cu ajutorul actualilor aliaţi electorali, UNPR şi PC şi de asemenea, prin ruperea câtorva procente de la fostul aliat conjuctural din USL – PNL-ul. Mesajul PSD – “USL trăieşte”, a fost lansat şi repetat cu obstinaţie pentru acei penelişti care deţin funcţii în deconcentratele locale. Cum credeţi, dragi cititori, că aceşti penelişti îşi vor vota propriul partid, care doreşte să-i lase fără sinecurile plătite gras? Îşi poate oare cineva închipui, în România de astăzi, că un vaşnic lipitor de afişe propulsat director de deconcentrate va mai respecta linia politică a partidului propriu atunci când este vorba de menţinerea propriului post? De aceea, PNL va înregistra în mod subit o pierdere a propriului electorat.

PNL-ul şi-a propus un rezultat electoral de 25% din totalul voturilor valabil exprimate în 25 mai. Pentru un partid care a crescut precum “iedera pe o casă”, căţărându-se la alegerile din 2012 în cârca PSD-ului, scorul pare nerealizabil. PNL-ul nu a reuşit după ieşirea din USL să blocheze acţiunile PSD-ului, care i-a culpabilizat lipindu-le pe frunte etichetele de : “ penali, trădători şi profitori”. PNL-ul seamănă în momentul de faţă cu o “bombă de aviaţie cu ceas”, care se apropie de implozie. Scăderea cotei în sondaje l-au determinat pe liderul naţional Crin Antonecu să apeleze la “Smurdul din dotare”, primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Această măsura disperată ne arată ca PNL-ul ţinteşte două lucruri: unu – un mesaj clar către celelalte partie de dreapta, că numai Crin Antonescu este obţiunea prezidenţială a PNL; şi doi – folosirea capitalului de imagine pe care îl are primarul Sibiului, Klaus Johannis. Această tactică, din păcate pentru liberali, îl va uza înainte de vreme pe Klaus Iohannis, care neapucând să intre în lupta electorală, se va vedea pus în situaţia de a plăti oalele sparte create de un eventual eşec la europarlamentare.

PDL-ul, partid rămas oarecum pe nişte poziţii extrem de ciudate prin abandonarea lui de către mentorul spiritual Traian Băsescu, şi- a propos o ţintă atât de îndepărtată încât cu greu se vor apropia de 20%. Ca să obţii în momentul de faţă 20% din voturile românilor, după ce i-ai condamnat la sărăcie şi deznădejde, ar trebui să îndeplineşti cumulativ, două condiţii:

1. Să ai curajul să-ţi asumi greşelile guvernării 2008 – 2012;

2. Să-ţi predai organelor de cercetare penală, liderii care se fac vinovaţi de deturnarea atâtor şi atâtor fonduri bugetare.

PDL-ul şi-a păstrat practic doar acel nucleu de votanţi care-şi închipuie că numai acest partid reprezintă dreapta românească, iar acest nucleu reprezintă undeva între 9 – 12% din electori. Nucleul PDL-ului este mai ales în regiunea urbană, zonă care permite PDL-ului să mai existe prin intermediul unor primari care au reuşit să aibă o conduită dministrativă bună. În mediul rural ,PDL – ul este într-un dezastru clar nereuşind să aibă nici un mesaj captivant pentru acest electorat.

PMP-ul este creaţia exclusivă a preşedintelui Traian Băsescu, care vrea să perpetueze ideea partidului cu locomotivă. Din păcate pentru Traian Băsescu, această construcţie se face cu oameni care au contribuit direct la dezastrul la care a ajuns România după zece ani de “Guvernare Băsescu”. Indiferent ce se spune despre români, aceştia nu vor inghiţi niciodată ideea că Elena Udrea, Teodor Baconschi, Cristian Preda, Daniel Funeriu sunt lideri noi şi imaculaţi, când fiecare din ei, individual, au contribuit la crearea ideii de “republică bananieră” pentru România. Traian Băsescu îşi propune ca acest partid să aibă o cotă la europarlamentare de 15% din totalul voturilor valabil exprimate. Cu sărituri din avion cu paraşuta, cu atacarea “puerilă” a PSD-ului, cu mesaje prezidenţiale fix la ora 18.30, românii nu vor putea fi cuceriţi niciodată, iar PMP-ul preşedintelui Traian Băsescu va scoate un scor electoral cu o singură cifră…posibil 9%. Şi acest vot va fi obţinut nu datorită prestaţiei partidului, ci votului dat de electorii români “vrăjiţi ad tempora”, de către Traian Băsescu. Pentru aceşti electori , Traian Băsescu poate să fie ori de dreapta, ori de stânga – nu contează. Ei se aseamănă până la identitate cu electorii lui Ion Iliescu, pe care l-ar vota şi după trecerea în nefiinţă. Marea provocare pentru Traian Băsescu este, dacă va mai putea crea din PMP, un partid care să intre la guvernare pentru că altfel, ideea domniei sale de a rămâne în politică, pare exact ca versurile cântecului englezesc din cel de-al doilea război mondial ” It’s A Long Way To Tipperary”

În concluzie, 25 mai va reprezenta “ o punte a suspinelor” pentru toţi politicienii români. Pentru a nu ştiu câta oară, electoratul român trebuie să facă ordine în iţele încâlcite ale politicii naţionale.

Va continua….

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.