144 total views

Românii ar prefera ca, în cazul câştigării alegerilor prezidenţiale din noiembrie de către premierul VICTOR PONTA, locul său să fie luat de un tehnocrat, iar dacă victoria îi va aparţine candidatului ACL KLAUS IOHANNIS, să rămână în funcţie actualul şef al Executivului, relevă un sondaj realizat din INSCOP Research în intervalul 30 august – 4 septembrie.

În ceea ce privește opinia populației față de declarația premierului care a afirmat public faptul că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, succesorul său ar putea să nu fie membru PSD, UNPR, sau PC, cea mai mare parte a respondenților (46,2%) cred că aceasta ar fi o decizie bună, iar 23,5% cred că ar fi o decizie greșită. Pe de altă parte, În cazul în care alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Victor Ponta din partea Alianței PSD-UNPR-PC, cei mai mulți dintre români (34,7%), susțin ipoteza unui premier tehnocrat, 26,4% indică varianta unui premier PSD, 21,3% înclină spre un premier din partea opoziției, în timp ce 17,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
În condițiile în care liderul PSD nu a precizat un nume de premier, Inscop a testat părerea românilor cu privire la mai multe personalități care ar putea fi nominalizate pentru această funcție de către Victor Ponta. Astfel, 43,1% au o părere bună despre ipoteza desemnării guvernatorului BNR Mugur Isărescu în funcția de prim-ministru, el fiind urmat de senatorul PSDMircea Geoană (18,8%), directorul SRI George Maior (17,5%), vicepreşedintele BEI Mihai Tănăsescu (10,9%), viocepremierul Liviu Dragnea (10,6%),prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu (9,5%) și ministrul Transporturilor Ioan Rus (6,9%).
Dacă preşedinte ar ajunge în schimb Klaus Iohannis, 36,1% dintre respondenți cred că ar fi o decizie greșită ca el să dea joc actualul guvern pentru a-l înlocui cu un Executiv condus de Cătălin Predoiu, 32,2% cred că ar fi o decizie bună în timp ce 31,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Dacă variantele de răspuns au fost detaliate, opiniile s-au nuanțat, astfel încât . dacă alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Klaus Iohannis, 30,9% cred că Victor Ponta trebuie să rămână prim-ministru, 26,1% cred că ar fi nevoie de un premier tehnocrat, iar 19,7% cred noul premier ar trebui să fie Cătălin Predoiu din partea ACL – PNL-PDL., iar 23,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
La întrebarea – România ar fi guvernată mai bine dacă actualul guvern ar fi înlocuit de un alt guvern format de partidele din opoziție, 40,4% dintre respondeți declară că România nu ar fi mai bine guvernată, în timp ce 29% spun că România ar fi mai bine guvernată, şi 30,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare, formând un grup solid al indecișilor sau persoanelor dezinteresate de subiect.
Sonjaul Inscop a fost realizat, la comanda Adevărul, pe un eşantion de 1058 persoane, eroarea maximă admisă a datelor fiind de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.