235 total views

…care apare zilnic într-o gospodărie ori fond de vânătoare, spune acesta, motiv pentru care a cerut, din nou, urgentarea organizării de vânători în zonele forestiere afectate.

Împușcarea mistreților „la ras”, este o măsură care previne răspândirea virusului pestei porcine africane către gospodăriile populației din apropiere. Costea a convocat o nouă ședință extraordinară de lucru, luni 20 ianuarie, având în vedere buletinele de analiză care confirmă noi cazuri de pestă porcină africană.

După toate discuțiile purtate, prefectul a ținut să puncteze că directorul general Romsilva – George Mihăilescu – a decis să susțină o ședință la sediul direcției din Râmnicu Vâlcea, dând prioritate gândacului care pune în pericol construirea autostrăzii Pitești-Sibiu și în nici un caz pestei porcine africane cu care județul se confruntă și care este în curtea sa.

„Am înțeles că ați avut o întâlnire, cu dl Mihăilescu. Nu vreau să fiu răutăcios, dar din punctul meu de vedere, întâlnirea putea să includă și, mai ales că a venit de la București, un punct pe ordinea de zi despre pesta porcină. Nu știu dacă e mai urgență lacusta aia decât pesta porcină care este acuma. Era o idee… probabil că un reprezentant al Prefecturii, eu sau subprefectul sau oricare membru din cancelaria prefectului sau chiar domnul Laurențiu Papa care răspunde de situații de urgență putea fi invitat și să ne punem de comun acord să vedem care sunt măsurile concrete. Dumnealui de la Bucuresti poate știa mult mai bine despre ce este vorba…dar…poate data viitoare când o să mai vină să ne anunțe și pe noi, să intrăm în mai multe amănunte să știm și noi mai multe… ce înseamnă la nivel național această pestă porcină, poate au mai multe informații și să ni le comunice și nouă”, i-a transmis prefectul Costea directorul Direcției Silvice Vâlcea, prezent la ședință.

Motivul, pentru care prefectul Costea a menționat despre această lipsă de intervenție din parte directorului Mihăilescu, atuce în atenție de fapt că directorul Direcției Silvice Vâlcea este depășit de situație, neînțelegând urgența măsurilor pe care acesta le impune tuturor factorilor implicați în acest proces de combatere a pestei porcine africane. Mai mult, Costea i-a solicitat acestuia, vineri 17 ianuarie, un referat cu toate datele despre pesta posrcină, referat pe care l-a primit abia luni și care nu conținea nimic concret. În acest context, prefectul a solicitat refacerea referatului în cel mai scurt timp. Mai multe detalii în video atașat.

Despre pesta porcină africană

În momentul de față, în județul Vâlcea, sunt confirmate 9 focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației (câte unul în Păușești Măglași, Drăgoești, Băbeni, Lungești, Drăgășani, Olanu, Perișani și două în Orlești) și 38 de cazuri la porcii mistreți ( 35 de mistreți din Fondul de Vânătoare 38 Dobrușa, doi din Fondul de Vânătoare 37 Mitrofani și unul în Fondul de Vânătoare 39 Ușurei).

Potrivit datelor Direcției Silvice Vâlcea, de la declararea focarului de pestă porcină africană (7 ianuarie 2020) și până acum, au fost recoltați 23 de mistreți de pe fondurile cinegetice Dobrușa și Răcoasa (care face parte din zonele de infestare și tampon a FC 38 Dobrușa), la unul dintre aceștia fiind confirmat virusul pestei porcine africane.

În ceea ce privește focarele de pestă porcină africană din gospodăriile private, din datele prezentate și din planul de măsuri aprobat a rezultat faptul că deocamdată NU SE IMPUNE măsura sacrificării porcilor domestici din gospodăriile populației, ci doar o atentă monitorizarea a zonelor afectate.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.