248 total views

…in fondurile de vânătoare care au declarat focare de boală și unde au fost confirmate cazurile de pestă porcină africană, în vederea prevenirii răspândirii virusului la gospodăriile populației aflate lângă liziere.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor, a fost convocat din nou de prefectul Tiberiu Costea, miercuri 15 ianuarie, în ședință extraordinară, la solicitarea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea (DSVSA), în vederea stabilirii măsurilor ce se impun după confirmarea a noi cazuri de pestă porcină africană în județul Vâlcea

Potrivit certificatelor de analiză trimise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, virusul pestei porcine africane a fost confirmat, pe data de 14 ianuarie, la un porc dintr-o gospodărie din comuna Olanu și la un porc dintr-o gospodărie din comuna Lungești.

De asemenea, analizele au ieșit pozitiv și în cazul a patru porci, dintr-un transport ilegal depistat de polițiști la Călimănești în noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2020, pentru care inspectorii sanitar-veterinari au deschis deja o anchetă pentru a identifica sursa de provenință a animalelor.

Ca urmare a acestor noi cazuri de PPA, în cadrul CLBC Vâlcea au fost dispuse măsurile ce trebuie luate pentru combaterea focarelor de boală, respectiv notificarea primăriilor de pe o rază de 10 kilometri în jurul focarelor, montarea de filtre de control și dezinfecție în localitățile în care s-au confirmat aceste cazuri, precum și supravegherea strictă a acestor zone.

În prezent, în județul Vâlcea, sunt confirmate 11 focare de pestă porcină africană, dintre care 8 sunt în gospodăriile populației, respectiv în Păușești Măglași, în Băbeni, în Drăgoești, în Orlești (două focare), în Drăgășani, în Lungești și în Olanu. Celelalte trei focare sunt în fondurile de vânătoare 38 Dobrușa, 37 Mitrofani și 39 Ușurei, unde până acum au fost găsiți morți 33 de porci mistreți, la care s-a confirmat deja virusul pestei porcine africane.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.