295 total views

…iar din dorința de a-l ajuta, nu-și dă seama că-l încurcă și chiar se-ncurcă!

Facem referire la inițiativa de organizare a unui referendum local pe care Prefectul Marin o tergiversează, invocând lipsa unui singur tabel care trebuie să conțină datele prevăzute de art 70 alin 3 din Legea 215/2001 a administrației publice locale. Mai mult, cei implicați au observat o rea-credință prin neimplicare, răspunsurile fiind emise fix la 30 de zile, exact cum legea o impune, dar soluționarea problemelor locale de interes deosebit și consacrate de dispozițiile art 2 și 3 din Legea 215/2001, primează. Deci, pentru 3 rânduri, prefectul face uz, pentru că legea o impune, și răspunde în ultima zi când ar putea să răspundă într-un timp relativ scurt, ignorând cu știință că mai mult rău face. Astfel, a demonstrat că îl ajută pe primarul Concioiu, atunci când și-a permis să interpreteze legea și nu să o aplice.

Așadar, Marin s-a îmbogățit cu o plângere prealabilă prin care i se solicită anularea unui răspuns și emiterea ordinului Prefectului privind demararea referendumului local având ca obiect demiterea primarului comunei Gușoeni, județul Vâlcea.

Înainte de a prezenta pe scurt șirul adreselor, ne permitem să facem o interpretare a situației privind amânarea de către prefectul Marin a referendumului local – Gușoeni

Prefectul Marin întărâtă lucrurile

În loc să vină în sprijinul cetățenilor și să clarifice situația și în nici un caz să o complice, Marin face jocurile politice ale unora, la ora actuală, făcându-i cel mai mare rău primarului Concioiu, prin amânarea situației existente. Complicând situația, la următorul mandat clar nu va mai ieși primar, la nivel local s-a creat chiar o animozitate între cetățeni și primar. Această neimplicare nu face decât să întărâte și mai mult cetățenii, accentuându-le frustrarea în raport cu administrația publică locală. Refacerea tabelelor, în opinia noastră, îi va crea încă o dată o imagine negativă la nivelul comunei, comitetul de inițiativă având atuurile necesare de a-l ataca față de aceștia, dându-le oportunitatea de a-și face campanie masivă pentru următoarele alegeri. Și sigur vor profita! Mai mult, inițiatorii referendumului cu siguranță nu vor pierde ocazia de a-l ridiculiza pe prefectul Marin care este ancorat la deciziile PSD (neputând refuza indicațiile unora și nu-i mai menționăm că se știu ei care sunt, în opinia noastră „obligat” să tergiverseze cererea cetățenilor) și care în speranța că-și ajută prietenul, nu-și dă seama cât îl încurcă. Pentru că nu-i așa: „unde nu-i cap, vai de picioare!”

Pe scurt

Printr-o cerere înregistrată la Instituția Prefectului în data de 19.11.2018 locuitorii comunei Gușoeni au solicitat declanșarea referendumului local pentru demiterea primarului Concioiu Nicolae pentru nesocotirea intereselor generale ale locuitorilor comunei și neexercitarea atribuțiilor ce îi revin potrivit legii. Prin răspunsul formulat de Instituția Prefectului din 19.12.2018 se comunică inițiatorilor că tabelele anexate nu cuprind data și locul nașterii semnatarilor. În data de 14.01.2019 se depune la Prefectură completare la tabele conținând data și locul nașterii pentru toți cetățenii semnatari ai inițiativei. Prin alt răspuns, tot sub semnătura prefectului Marin, se invocă faptul că „nu se întocmesc două tipuri de tabele, în astfel de situații se transmite un tabel care să conțină datele prevăzute de art.70 alin 3 din Legea 215/2001”. Dar, raportat la toate cele mai sus menționate s-a formulat și transmis către Instituția Prefectului „Plângere Prealabilă” solicitându-se emiterea ordinului prefectului pentru declanșarea procedurii referendumului local de demitere a primarului comunei Gușoeni, fiind îndeplinite condițiile legale.

Acum, probabil prefectul Marin a uitat de principiul consultării cetățenilor în soluționarea problemelor locale de interes deosebit și care este consacrat de dispozițiile art 2 și 3 din Legea 215/2001. Ori aici principala modalitate de punere în practică a principiului consultării cetățenilor este referendumul local, iar problemele semnalate prin cerere se referă la nesocotirea de către primar a intereselor colectivității și neexercitarea atribuțiilor ce îi revin potrivit legii, precum și exercitarea discreționară a acestora. A se citi art 45 din Legea 393/2004.

Prefectul Marin nu a citit legea, s-a lăsat indus de comisia stabilită prin ordin de prefect, care nu l-a informat că nu există prevederi legale care să instituie obligația transmiterii unui singur tabel care să conțină datele prevăzute de art 70 alin 3 din Legea 215/2001 ori se crede legea. Și foarte bine dacă se crede legea, dar să o aplice, nu să o interpreteze. Domnule prefect, unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate distinge, în cazul de față dvs. Ca atare, tabelele completatoare întrunesc condițiile legale și nu există motiv pentru respeingerea solicitării de organizare a referendumului local.

Întrucât nu există reguli tehnice și de detaliu cu privire la forma listelor de semnături, interpretarea îndeplinirii condițiilor trebuie făcută în sensul aplicării efective a principiului consultării cetățenilor iar nu în sensul blocării acestui drept fundamental pentru motive strict formale și neprevăzute de lege.

Avem bănuiala legitimă că se va ajunge în fața instanței de Contencios și dacă inițiatorii vor avea câștig de cauză, prefectul Marin Florian va primi o „palmă” grea pe obraz și ne va demonstra că activează în folosul politrucilor și în nici un caz al cetățenilor, pierzându-și și credibilitatea. Să sperăm că nu-l vom regăsi pe liste la locale/parlamentare, pentru că unii cu siguranță vor avea grijă să-i interpreteze „succesele”.

În loc de concluzii, reamintim că Alex Concioiu, consilierul prefectului Florian Marin, este fiul primarului de Gușoeni – Concioiu Nicolae. Și atunci, cum să rezolve prefectul această situație? Întrebăm: este Marin imparțial? În opinia noastră, NU! Domnule prefect, cu listele depuse și ajunse la primar în doar 3 ore s-a rezolvat ceva? Aveți un răspuns de la adjunctul Matei?

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.