176 total views

În cadrul unei conferinţe de presă, de la finele săptămânii, prefectul judeţului, Dumitru Cornoiu, a fost întrebat, dar şi acuzat, în acelaşi timp, că a fost pus în fruntea instituţiei pe care o conduce, politic. Acesta nu a ascuns însă, acest lucru, ba mai mult, a susţinut că este un “leneş şi un nepriceput politic”:

“Pe cuvântul meu de onoare, că eu nu mă implic în treburi politice. Atâta timp cât voi sta în prefectură şi veţi avea date concrete privind acest lucru, v-aş ruga să le faceţi publice şi să demonstrăm că e aşa…nu am apartenenţă politică în administraţie. Administraţia e administraţie şi politica e politică. Şi dacă staţi şi-mi analizaţi CV-ul meu, ce am făcut în politică, o să constataţi că sunt un leneş sau nepriceput politic. Am fost propus de UNPR sau de cineva din UNPR. Am fost propus într-o zi şi până seara am fost numit. Am fost sunat chiar şi de fostul prefect, Nadolu şi mi-a spus să vin să iau în primire”.

Funcţia de prefect este politică?!

În toate ţările democratice la nivelul unităţii administrativ-teritoriale de nivelul cel mai înalt, a fost instituit un reprezentant al statului, al puterii executive, cu rolul de a veghea asupra aplicării legii de către autorităţile administraţiei publice locale, organizate pe baza autonomiei administrative. După sistemul francez, acest rol, la noi, l-a avut prefectul, situaţie reglementată şi de Constituţia adoptată în anul 1991, care la articolul 122, alin. 2, prevede: „Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, din unităţile administrativ-teritoriale”.

Prefectul are stabilite sarcini de administraţie generală, cum ar fi coordonarea pe plan local a activităţii serviciilor teritoriale ale ministerelor, precum şi exercitarea controlului cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităţilor publice locale. În calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul veghează ca activitatea Consiliului Judeţean, Consiliilor Locale şi a Primăriilor să se desfăşoare conform legii. Soluţia din Constituţie şi din Legea administraţiei publice locale se poate spune că este o soluţie politică, prefectul ne apare ca fiind om politic, ce reprezintă Guvernul, fiind de înţeles că el este supus regulii jocului politici, ca oricare membru al Guvernului.

Deci, prefectul este numit în funcţie printr-un act de autoritate, şi nu ales. Prefectul este numit de către Guvern şi reprezintă Executivul pe plan local. El nu este superior ierarhic primarilor, consiliilor locale, consiliilor judeţene sau preşedinţilor acestora.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.