144 total views

Copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, fac parte din grupul de 18 parlamentari, senatori şi deputaţi, care au iniţiat un proiect de lege privind declaraţiile de interese ale aleşilor locali. Aceştia, prin proiectul de lege iniţiat, propun ca declaraţiile de avere să fie verificate de prefecturi, ca măsură de prevenţie, pentru a se evita situaţiile de incompatibilitate înaintea unor decizii ANI.

blaga si gorghiu

Potrivit proiectului de lege, aflat în consultare publică la Camera Deputaţilor, un al doilea exemplar al declaraţiei de interese a unui primar se va transmite Instituţiei Prefectului, care, odată cu arhivarea acesteia în Registrul de Interese, va trece la verificarea conformităţii declaraţiei. Prefectul va trebui să ceară la Registrul Comerţului, sau alte instituţii după caz, situaţia la zi a alesului local, urmând să îl informeze pe acesta cu privire la situaţiile neconforme şi/sau posibile situaţii de incompatibilitate şi/sau conflict de interese în termen de 10 zile de la primirea declaraţiilor.
“Pentru evitarea acestor situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesară completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispoziţii legale de prevenţie ce dispun verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali la Instituţia Prefectului. (…) Plecând de la premisa că nimeni nu doreşte să încalce legea şi pentru a preîntâmpina situaţii de natură să afecteze funcţionarea autorităţilor publice locale iniţiem prezenta propunere legislativă care (…) implică Instituţia Prefectului în verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali, astfel încât, odată cu preluarea mandatului, aceştia să beneficieze de o minimă consultanţă la depunerea acestor declaraţii”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Consiliul Legislativ aduce o serie de critici proiectului, inclusiv de neconstituţionalitate. Mai exact, Consiliul arată că rolul prefectului este clar stabilit în Constituţie, iar atribuţiile de “consultanţă” pe care proiectul PNL le propune depăşesc limitele stabilite în Legea fundamentală. Mai mult, Consiliul Legislativ atrage atenţia că, potrivit modului în care a fost redactat proiectul, prefectul nu ar avea un rol de consultanţă prealabilă, ci de verificare, astfel încât prefectul ar trebuie să exercite “control” asupra declaraţiile de interese.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.