146 total views

Prăbuşirea politică cea mai spectaculoasă a ultimei perioade este, de departe, cea a lui Victor Ponta, devenit lider al PSD în ianuarie 2010 şi premier al României în mai 2012. Acum, a pierdut ambele funcţii, a rămas un simplu deputat, dar necazurile sale nu s-au încheiat încă.

dragnea si ponta

Ponta a rezistat ani de zile la putere, în ciuda acuzaţiilor de plagiat şi a scandalului de la alegerile prezidenţiale din 2014, când numeroşi români din străinătate nu au reuşit să voteze. Începutul sfârşitului s-a produs în iunie anul trecut, când procurorii DNA l-au acuzat de spălare de bani şi fals în înscrisuri în dosarul „Turceni-Rovinari”.

După o lună de zile, fostul premier a făcut o jumătate de pas înapoi, retrăgându-se din fruntea PSD, dar nu şi a Guvernului, aminteşte ROMÂNIA LIBERĂ. Însă, planul său de a o impune pe Rovana Plumb drept preşedinte interimar al PSD a eşuat, postul fiind ocupat de fostul partener politic al lui Ponta, Liviu Dragnea. În noiembrie, Ponta a fost forţat să demisioneze şi din fruntea Guvernului, în urma manifestaţiilor de stradă care au urmat după tragedia din clubul Colectiv.

Demisia a fost anunţată chiar de Liviu Dragnea. Acum, Ponta este simplu deputat PSD şi a depus o cerere de înfiinţare a unei fundaţii. Oficial, fundaţia se va ocupa de conferinţe pe teme de politică externă, dar susţinătorii lui Liviu Dragnea bănuiesc că va fi folosită drept platformă politică.Indiferent ce planuri are Victor Ponta, acestea pot fi date peste cap de o eventuală condamnare în dosarul „Turceni-Rovinari”.

În afară de acuzaţiile de plagiat şi de dosarul Turceani-Rovinari, Victor Ponta mai are şi un alt dosar pe cap acum. El a fost audiat, marţi, la sediul DNA Oradea, în dosarul lui Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare şi lider al filialei judeţene, arestat pentru fapte de corupţie, anunţă ADEVĂRUL. La ieşirea de la DNA Oradea, Ponta a declarat că a fost chemat în calitate de martor. În acest dosar a fost audiat la DNA şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în calitate de martor.

Deocamdată Victor Ponta face stânga împrejur şi dă semen că vrea înapoi înpolitică. Pare că nu-i convine că e out, nici premier, nici şef al PSD. S-a cam jucat de-a politica şi constată că una e să ai putere şi alta este să nu ai. Cu o formulă consacrată pentru foştii demnitari îşi face o fundaţie în care adună oamenii care i-au rămas fideli. Aparent nu e vorba de nimic politic, dar, afirmă COTIDIANUL, numai aparent.

Fundaţia vrea să îi asigure de fapt o platformă în negocierile care urmează. Vor fi sau nu membrii fundaţiei deputaţi şi senatori!? Dar Ponta va mai fi parlamentar PSD!? Nimeni nu ştie. Totul se decide în culise. Fundaţia e un mijloc de presiune asupra liderilor PSD. Dar asta numai dacă raliază membri marcanţi PSD şi în număr mare. Dar Liviu Dragnea şi luat măsuri şi a transmis ameninţările de rigoare: Ori cu Ponta, ori cu partidul!

Surse din PSD, citate de ANTENA3, au declarat că aşteaptă o „discuţie lămuritoare” cu privire la intenţiile lui Victor Ponta, mai exact dacă vrea să-şi transforme fundaţia în partid. Ponta ar trebui invitat la Comitetul Executiv de la Piatra Neamţ să explice ce vrea să facă cu fundaţia şi dacă mai doreşte să candideze pentru PSD. „A mai încercat un lider de excepţie să-şi facă fundaţie şi să rupă PSD iar partidul l-a ţinut minte. Depinde cum vrea Victor Ponta să fie ţinut minte în PSD. Trucurile ieftine nu sunt gustate de membrii de partid. Ponta este foarte intelligent şi ştie toate lucrurile astea. Sper să nu ne pună pe toţi într-o situaţie fără ieşire“, au explicat surse de la vârful PSD.

Soarta lui Victor Ponta ar putea fi împărtăşită în curând şi de un alt lider al fostei USL, Gabriel Oprea, susţine CURENTUL. Acum, Oprea este izolat pe scena politică şi singura speranţă de a intra în viitorul Parlament este o alianţă cu PSD. Semnarea unui protocol PSD-UNPR a fost amânată, de mai multe ori, în ultimele şase luni de zile. Iniţial, amânarea s-a produs din cauza pretenţiilor ridicate ale UNPR, acum are la bază ezitările PSD de a se mai alia cu partidul lui Gabriel Oprea.

Privit până recent ca un aliat decisiv pentru rămânerea PSD la guvernare, astăzi e un cartof fierbinte. Pesediştii nu prea ştiu cum/şi dacă să se debaraseze de el. Chestiunea este dacă PSD şi UNPR vor merge pe liste comune, anunţă GÂNDUL. Pe scurt, dacă PSD cedează din locurile lui pentru candidaţii uneperişti. Asta în condiţiile în care, de exemplu, Parlamentul va avea cu cca 140 de locuri mai puţin. Nici pentru PSD nu ar fi destule locuri pentru a mulţumi toată clientela sa.

Conducerea PSD se reuneşte, sâmbătă, pentru prima dată în acest an, în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN) la Piatra Neamţ.  Una din cele mai importante decizii care urmează să fie luată în cadrul şedinţei este tocmai posibila alianţă cu UNPR la alegerile locale din vara acestui an. Surse din PSD susţin, pentruEVENIMENTUL ZILEI, că, cel mai probabil, social- democraţii vor merge singuri la locale. „Mulţi colegi nu sunt de acord să facem alianţă cu UNPR la alegerile locale. Fiecare partid trebuie să vadă acum ce scor electoral poate să facă pe cont propriu şi apoi să stabilim o posibilă alianţă la alegerile parlamentare”, spun sursele social- democrate.

Dar dacă UNPR nu va fi pe liste comune cu PSD, există riscul să dispară din politica românească, afirmă COTIDIANUL. Sondajele arată UNPR puţin peste 2% la sfârşitul anului 2015. Partidul pierde organizaţii, membri etc. şi se destramă. Oprea&Co au nevoie de o victorie pentru a supravieţui, au nevoie urgent de o asigurare că au un viitor. Numai PSD – dacă acceptă liste comune – poate să îi salveze. Da, dar Oprea a declarat în repetate rânduri că nu este legat de PSD, ci că are o uniune personală cu Victor Ponta. Or, Ponta nu mai este în situaţia de a-l salva pentru că încearcă cu disperare să se salveze deocamdată pe sine.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.