193 total views

Scăderea cu cinci puncte procentuale a CAS-ului a generat o nouă dispută între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Deşi această măsura de relaxare fiscală a fost susţinută la unison de toate forţele politice ale ţării, acest lucru fiind reliefat de votul unanim din Parlament, deci inclusiv PNL-PDL-PMP, preşedintele Traian Băsescu a găsit de cuviinţă să se transforme într-un “Gică contra” şi a încercat să ofere un spectacol mediatic care să-i mai aducă nişte puncte electorale pentru disputa din toamnă.

Astfel, o discuţie care trebuia să fie pur tehnică, s-a transformat într-un bâlci din care românii nu credem că au înţeles mare lucru, ce să mai spunem de investitorii străini?

Lucrurile au stat cam în felul următor:

– Premierul Victor Ponta şi ministrul său de finanţe, domnişoara Petrescu, au venit la Cotroceni, să-i explice preşedintelui că această măsură trebuie luată în mod obligatoriu, pentru a-i determina pe investitori, să scoată din zona gri a economiei în zona vizibilă, un număr de locuri de muncă ce pot să mai rezolve o parte din somajul acestei ţări. Marea problemă a celor doi era predictibilitatea măsurii pentru 2015, an în care România trebuie să returneze FMI suma de 1,8 miliarde de euro din împrumutul de 20 de miliarde de euro, accesat de preşedintele Băsescu şi al său fost partid PDL, în 2009. Principalul creditor extern al României, FMI-ul, şi-a exprimat reţinerea pentru aprobarea unei astfel de măsuri, dar în cazul lor, lucrul este explicabil prin dorinţa de a-şi recupera banii împrumutaţi şi dobânda aferentă. Guvernul prin asumarea acestei măsuri aprobată şi de către Parlament, vrea să dea un semn clar investitorilor că economia românească este stabilă, solidă şi cu perspective clare de dezvoltare şi asta într-o regiune unde celelalte ţări ale Uniunii Europene, încep să nu mai aibă încrederea investitorilor ( vezi cazul Ungariei).

– Preşedintele Traian Băsescu este preocupat în principal de creşterea cotei de piaţă a partidului domniei sale – PMP. Pentru acest lucru, dl. Băsescu se face că uită că această măsură de reducere cu 5% a CAS-ului la angajator, face parte din programul de guvernare asumat de Guvernul Ponta în faţa Parlamentului şi cerut cu insistenţă de mediul de afaceri. Ca să dovedească cât de cunoscător este domnia sa în ale economiei de piaţă, dl. preşedinte a pus singura întrebare tehnică pe care probabil i-a suflat-o vreun consilier al domniei sale şi anume: ce se va întâmpla cu fondul de garantare al cheltuielilor publice pe care Uniunea Europeană îl cere fiecărei ţări membre? Traian Băsescu ştia clar că atât primul ministru, cât şi ministrul de Finanţe, nu pot avea un răspuns ferm deorece, ei mergeau pe previziuni şi nu pe date certe pentru că nimeni nu ştie cum vor arăta colectările de fonduri în 2015 la bugetul consolidat al statului. Şi ca să vedeţi, stimaţi cititori, că din partea preşedintelui totul a fost o mişcare eminamente politică, acesta a dispus publicarea convorbirilor avute la Palatul Cotroceni către mass – media.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.