299 total views

…. susține conducerea PNL Râmnicu Vâlcea care, în urma dezbaterii proiectului de buget al Primăriei Râmnicului pentru anul 2019, a făcut o analiză-sinteză pe care fără alte comentarii din partea noastră, pentru că ar fi de prisos, o prezentăm mai jos. Primarului Gutău Mircia i se aduc critici precum: obstrucționarea dezbaterii publice, lipsita de transparență ori subdezvoltare și anomalii economice, iar în acest sens, liderul liberalilor municipali, Bogdan Popescu vine și cu argumente.

Analiza-sinteză a proiectului de buget al Primăriei Râmnicului pentru anul 2019

OBSUTUCȚIONAREA DEZBATERII PUBLICE

Materialul prezentat de domnul Alexandru Ghibirdic a fost diferit de cel transmis spre informare publicului, PNL Râmnicu Vâlcea consideră că a fost obstrucționată dezbaterea publică, încălcându-se Art. 8, alin. 1 din Legea nr. 273/2006 care prevede faptul că procesul bugetar este deschis și transparent, acesta realizându-se prin dezbatere publică a proiectului de buget local, cu prilejul aprobării acestuia, fiind necesar a se publica proiectul de buget pentru anul 2019, precum și organizarea unei dezbateri publice a acestuia înainte de a fi supus aprobării consiliului local.

Argumente:

 1. În proiectul de buget transmis opiniei publice nu apare prins la capitolul total venituri proprii excendentul bugetar (bani necheltuiți din anul 2018) în sumă de 12.171.000 lei (faximil pag 1-2)
 2. Între documentul dat publicității și cel prezentat în 17 aprilie la „dezbaterea publică” există diferențe semnificative între sumele reprezentând impozit pe proprietăți persoane juridice (faximil pag 1-2)
 3. Cheltuielile funcționale ale aparatului propriu al primarului, altele decât cele ce vizează Poliția Locală, Evidența Persoanelor și Apărarea Civilă, sunt diferite de cele arătate în timpul așa-zisei dezbateri publice (faximil pag 4 și anexă tabel cheltuieli)

LIPSA DE TRANSPARENȚĂ

Atât documentul transmis publicului în data de 1 aprilie, cât și cel prezentat în sală sunt lipsite total de transparență.

Argumente :

 1. La secțiunea Cheltuieli Funcționale pentru structurile din aparatul primarului – cheltuieli funcționale aparat propriu unde se repartizează suma de 29.562.000 lei există o diferență de 1.772.000 lei față de același capitol din anexa tabel unde apare suma de 31.334.000 lei
 2. Tot la capitolul menționat mai sus cheltuieli funcționale aparat propriu al primarului, în anexa tabel este repartizată suma de 4,2 milioane lei reprezentând cheltuieli bunuri și servicii, fără a fi detaliate
 3. La Secțiunea Funcționare, cap. II – cheltuieli funcționale D.A.D.P. și cu repararea căilor publice, dezvoltare publică, iluminat și întreținere străzi unde se repartizează suma de 30 milioane lei nu sunt prezentate detaliat bunurile și serviciile aferente contractate, exprimarea fiind generică (faximil pag 3)
 4. La Alte cheltuieli din anexă tabel – capitolul 10. Spații verizi și capitolul 11. Salubritate piețe este alocată suma în total de 12 milioane lei ca bunuri și servicii fără a fi prezentate detaliat
 5. Bugetul Filarmonicii Ion Dumitrescu crește față de anul precedent cu 1.075.905 lei, de la 4.024.095 la 5.100.000 lei fără justificarea acestei majorări în condițiile în care această instituție are venituri proprii din alte surse decât subvențiile acordate de Primărie

SUBDEZVOLTARE ȘI ANOMALII ECONOMICE

Politica economică adoptată de Primăria Râmnicului condamnă orașul la subdezvoltare.

Argumente :

 1. La Secțiunea dezvoltare – capitolul X. Investiții sunt indicate ca surse de finanțare în proporție de aprox. 75% împrumuturile la bănci și trezorerie, la care se adaugă excedentul bugetar din 2018. Suma totală pentru dezvoltare de 31.696.700 lei, din care 7.334.000 lei de la bugetul de stat și Consiliul Județean, fiind derizorie comparativ cu bugetul de cheltuieli al aparatului propriu al primarului în valoare de 31.334.000 lei. În concluzie, aparatul propriu al primarului consumă fonduri sensibil echivalente cu cele alocate pentru dezvoltarea Râmnicului (faximil pag. 4 și anexă tabel Total Cheltuieli 2019)
 2. La capitolul Total venituri – C. Finanțare Uniunea Europeană apare suma de 7.320.365 lei, însemnând că Primăria Râmnicului a reușit „performanța” de a atrage fonduri europene de doar 1,5 milioane euro pentru proiecte mici, nesemnificative. Așadar, nu există niciun proiect european semnificativ aprobat la finanțare (faximil pag. 2 și anexă tabel Necesar fonduri pentru obiective de investiții pct. 43-54)
 3. Primăria Râmnicului achiziționează 1 milion de saci menajeri în valoare de 160 mii euro (faximil anexă tabel Total Cheltuieli 2019)
 4. Primăria Râmnicului plătește dobânzi și comisioane în valoare de 615 mii euro
 5. Lucrările de investiții prezentate în proiectul de buget pentru anul 2019 sunt de fapt, în marea lor majoritate, reabilitări, reparații și întreținere
 6. Fondurile Programului Național de Dezvoltare Locală în valoare de 7.334.000 lei sunt prinse la capitolul Alte finanțări ale aparatului propriu al primarului, aceleași fonduri fiind stipulate și la secțiunea Dezvoltare – Investiții (faximil pag. 4 și anexă tabel Total Cheltuieli 2019)
 7. În timp ce elevii acuză subfinanțarea burselor lor, aparatul propriu al primarului are nevoie de bunuri și servicii în sumă de 4.200.000 lei (faximil anexă tabel Total Cheltuieli 2019)
 8. În condițiile în care au fost majorărate semnificativ taxele și impozitele locale, Primăria a contractat un împrumut de 5,3 milioane de euro, prin Legea Bugetului a crescut de la 43% la 60% cota primăriei din impozitul pe venit însemnând 5 miloane de euro, în lista de investiții nu există niciun proiect de anvergură
 9. Pentru râul Olănești, deși actualul primar a făcut o promisiune publică cu privire la renaturare și la accesarea unui eventual proiect cu fonduri nerambursabile, în buget sunt alocați 155 mii lei pentru regularizarea albiei în vederea riscului de inundații
 10. Deși este o lipsă acută de locuri de parcare, în actualul proiect de buget nu există prinsă nicio sumă pentru înființarea sau amenajarea de noi parcări publice

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.