190 total views

Uniunea monetară din Europa şi, în general, politicile macroeconomice europene s-au dovedit un eşec ale cărui „consecinţe politice” le suportă în prezent ţările, spune Larry Summers, fostul secretar al trezoreriei Statelor Unite. Susţinătorii austerităţii nu ar trebui să se considere vinovaţi decât pe ei înşişi pentru că eurofobii au obţinut scoruri ridicate la alegerile parlamentare europene din weekendul trecut. Aceasta este concluzia fostului secretar al trezoreriei americane Larry Summers, aşa cum rezultă din interviul acordat postului american de televiziune CNN, scrie La Tribune.

„(Alegerile europene –n.red.) sunt un referendum despre modul cum elitele au gestionat macroeconomia Europei în aceşti ultimi zece ani, în condiţiile în care ele nu au fost în stare să o gestioneze. Acum ele plătesc consecinţele politice”, spune el.

Fostul şef al consiliului economic naţional american consideră că piaţa comună europeană şi uniunea monetară europeană au fost proiecte concepute de elite. Acestea nu se aşteptau la consecinţe catastrofale pentru milioane de persoane”. El consideră că  „a avea o monedă comună fără să ai nimic altceva în comun s-a dovedit un eşec”.

Totuşi, Summers nu crede că proiectul european ar trebui abandonat, ci că „eşecul este reprezentat în primul rând de politica de austeritate”. El nu aprobă nici discursul partidelor eurofobe pentru că spune că „nu un populism nesăbuit este soluţia”.

Fostul secretar al Trezoreriei s-a pronunţat anterior împotriva politicii de austeritate din Europa într-un articol de opinie publicat în ianuarie 2013 de publicaţia La Tribune cu ocazia forumului de la Davos. Atunci scria că în Europa este aplicată o politică de tipul „fiecare pentru sine” . El mai spunea că succesul economiei mondiale va trebui să vină dintr-o coordonare internaţională care să permită evitarea unei austeritatăţi excesive”. (sursa AICI)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.