69 total views

A devenit o practică în ultimii ani, ca oamenii să încerce rezolvarea propriilor probleme, în special cele legate de ocuparea unui loc de muncă, prin înscrierea într-o formaţiune politică. Nu am putea spune dacă acestă practică este rezultatul unui reflex din perioada comunistă, când statul avea grijă de toţi membrii săi, sau este rezultatul neputinţei oamenilor de a se descurca într-o societate obtuză şi din ce în ce mai săracă.

Singura soluţie de angajare să mai fie doar un PARTID?

Membrii de partid care se declară entuziaşti la intrarea în partidele aflate la putere, urmăresc în principal, găsirea unui loc de muncă, fie pentru ei, fie pentru copii lor. De asemenea, o altă cerere o reprezintă acordarea de către partid a unui ajutor pentru finalizarea studiilor liceale îndeosebi, prin promovarea examenului de bacalaureat. În ţările cu democraţie puternică, aceste obiceiuri sunt inexistente, deoarece cultura cetăţenilor acelor ţări, nu cuprinde şi genul asta de ajutor cerut formaţiunilor politice. Acolo, formaţiunile politice sunt obligate de către membrii lor să gândească la dezvoltarea societăţii în sens general şi nu individual. În România această practică ne arată în schimb, disperarea care i-a cuprins pe români în faţa avalanşei de probleme declanşate de cei 24 de ani de politică postdecembristă. Şomajul, sărăcia, organele statului anchilozate şi corupte le-au creat românilor psihoza, ca rezolvarea problemelor lor personale nu mai poate fi făcută decât de formaţiunile politice la care se înscriu.

 

Lipitorii de afişe… cei mai “buni directori”!

Este incredibil, să vezi oameni în toată firea cum încearcă să-şi găsească o relaţie pentru a merge la medic sau pentru a-şi înscrie copilul la o şcoală mai bună în rândul colegilor de partid. Substituirea organelor statului cu organele formaţiunilor politice este unul din cele mai mari pericole care pândesc România. Sinecurile obţinute de lipitorii de afişe care habar n-au de domeniile în care activează , dar sunt puşi în funcţie de conducere, pentru că au bătut recordul la lipit de afişe şi la strigături de lozinci , determină o ineficienţă crasă a organelor de stat, care prost conduse şi administrate de aceştia, nu mai pot rezolva problemele concetăţenilor noştri.

Pentru rezolvarea acestei grave probleme în care ne găsim, propunem două modele de urmat:

• Modelul American – în care schimbarea la conducerea ţării a unui partid de către celălat, impune părăsirea funcţiilor de conducători ai instituţiilor de stat, de către reprezentanţii partidului perdant. Americanii au acest lucru inclus în sitemul lor legislativ şi de aceea instanţele de judecată americane nu sunt sufocate cu tot felul de procese ale celor care sunt daţi afară, la fiecare schimbare de putere politică;

• Modelul European – este cel al ocupării funcţiilor de conducere din instituţiile de stat, de către funcţionarii publici care prin lege nu au voie să facă politică. Dacă ar fi să ne exprimăm un punct de vedere personal , am alege de departe sistemul american, deoarece noţiunea de funcţionar public a devenit perimată în rândurile Uniunii Europene, datorită faptului că tot mai mulţi funcţionari publici sunt implicaţă în actul politic.

Vă propunem, stimaţi cititori, să redeschidem subiectul cu ocazia alegerilor locale şi generale din 2016, când vom propune această temă de discuţie candidaţilor formaţiunilor politice din judeţul nostru.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.