212 total views

Reprezinta camera inferioara a legislativului European si are un numar de 741 membri alesi direct de cetatenii Uniunii Europene. Acestia sunt alesi la fiecare cinci ani in baza unui sistem de reprezentare proportional, in baza numarului  de voturi acumulat de fiecare partid.

Initial prin tratatul de la Roma (tratatul prin care a fost instituita Comunitatea Economica Europeana) votul in parlament trebuia sa fie unanim, copiind dispozitiile codului Roman. Acest tratat a fost amendat prin tratatul de la Nisa adoptat la 26 februarie 2001 si intrat in vigoare la 1 februarie 2003, in sensul ca s-a renuntat la unanimitate deciziile luandu – se prin decizia majoritatii calificate. Se introduce de asemenea majoritatea dubla, care cere, pe langa majoritatea calificata majoritatea statelor membre, pe principiul ca fiecare stat ar avea un vot.
Initial Romania a avut la aderare un numar de 33 de mandate, dar in prezent datorita scaderii numarului de populatie vom avea numai un nr de 32 de mandate.

Prerogative:

– Indeplineste alaturi de Consiliul Uniunii Europene puterea legislativă;
– Imparte cu Consiliul Uniunii Europene puterea bugetara si are ultimul cuvant asupra aprobarii sau respingerii bugetului general al Uniunii Europene;
– Exercita supravegherea democratica asupra tuturor institutiilor Uniunii Europene, inclusive asupra Comisiei Europene, numind membri comisiei si putand demite Comisia prin motiune de cenzura;
– Decide asupra proiectelor de directive si regulamente ale Uniunii Europene;
– Ratifica tratatele negociate de comisie si consiliu
– Actualul presedinte al Parlamentului European  este eurodeputatul german Martin Schulz – grupul PSE

Sedii:

Sala plenara – Strasbourg   – Franta

secretariatul general – Luxemburg

Sediul principal – Bruxelles  – Belgia

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.