84 total views

Declaraţia Parlamentului Român, o scrisoare către Cancelariile Occidentale

Parlamentul Român s-a întrunit astăzi, în şedinţa în plen pentru adoptarea unei declaraţii politice, în care se cerea demisia preşedintelui României Traian Băsescu din funcţia deţinută, datorită scandalului de corupţie în care sunt implicaţi membrii ai familiei sale.

Din punct de vedere juridic, această declaraţie nu are nici-o relevanţă deoarece, ea nu poate produce efecte. Din punct de vedere propagandistic însă, calculul parlamentarilor este mai pervers, pentru că această declaraţie este menită să ajungă în Cancelariile Occidentale, ale căror reprezentanţi se vor întâlni la sfărşitul acestei săptămâni la şedinţa Consiliului European. Cum Traian Băsescu nu a dorit să-i acorde mandat primului ministru Victor Ponta să participe la această şedinţă, el va avea surpriza, ca fiecare şef de stat sau prim ministru participant, să aibă cunoştinţă de faptul că Parlamentul Naţional l-a dezavuat pe preşedintele ţării şi mai mult, i-a cerut demisia. Ce poate fi mai important pentru un lider politic occidental, decât imaginea unui coleg al său, pătată de un scandal de corupţie în care subiecţii principali sunt membrii familiei.

Dacă în România această declaraţie a Parlamentului nu va produce nici un efect, decât nişte nesfârşite lamentări pro sau contra la posturile naţionale de televiziune, în Cancelariile Occidentale acest document poate creea premiza izolării lui Traian Băsescu de actualii săi susţinători – popularii europeni. Traian Băsescu, într-un elan suicidal, a adorit să fie el prezent, mizând pe faptul că liderii occdentali populari, vor avea în continuare nevoie de votul său, în creionarea interesului european.

Numai că, ceea ce nu înţelege Traian Băsescu, este că această declaraţie politică a Parlamentului, anulează efectiv orice credit pe care liderii occidentali populari i l-ar mai fi putut acorda. Traian Băsescu este condamnat să-şi ducă ultimele şase luni de mandat, într-o izolare clară dictată de acest scandal imens de corupţie, care are în centrul lui membrii familiei sale (frate +ginere). Asta este diferenţa între România şi ţările occidentale, diferenţa între acceptarea tacită a ideei de corupţie ( în Româmia ) şi condamnarea ei, indiferent de cine o săvârşeşte ( în ţările occidentale).

Ca o concluzie, totuşi, Parlamentul Român trebuia să se abţină de la această declaraţie politică.

Nu poţi să ceri unui om să demisioneze pentru că are un scandal de corupţie în familie, iar tu ca parlamentar să nu dai votul ca un coleg de-al tău asupra căruia planează suspiciunea de corupţie, să fie anchetat de DNA. Când parlamentarii români nu o să se mai apere unuii pe alţii în faţa DNA-ului, vor avea dreptul moral să-i ceară preşedintelui să demisioneze.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.