225 total views

Parcul Științific și Tehnologic din Málaga, Andaluzia, care poartă numele de “Parque Tecnológico de Andalucía (PTA)”, este unul dintre cele mai importante centre economice din sudul Spaniei, numărând peste 600 de companii și mai mult de 16.774 lucrători.

Originile lui datează din 1988, când Guvernul Regional din Andaluzia și Consiliul Local al Municipiului Málaga au semnat un acord pentru crearea unui astfel de Parc. În anul 1992 a fost inaugurat oficial, iar trei ani mai târziu a fost semnat acordul prin care IASP (Asociaţia Internaţională a Parcurilor Ştiinţifice) și-a înființat sediul central în cadrul PTA.

Parcul găzduiește IMM-uri, multinaționale, instituții universitare, orientate către producție, servicii avansate și cercetare-dezvoltare. Sectoarele cu cea mai mare prezență în cadrul PTA sunt tehnologia informației și serviciile de inginerie, consultanță și consiliere. Acestea însumează 32,27% din numărul total de companii, reprezentând 60,14% din forța de muncă și 48,22% din cifra de afaceri în 2015.

Impactul economic al PTA la nivel provincial și regional a fost evaluat într-un studiu realizat de Deloitte, firma internațională de consultanță. Studiul indică faptul că Parcul reprezintă unul dintre cele mai mari atuuri ale Andaluziei din punct de vedere al transferului de tehnologie către regiune, precum și o rampă de lansare pentru crearea de valori în proximitatea sa.

Contribuția Parcului la PIB-ul provinciei Málaga este cuprinsă între 6,05% și 8,65%, în timp ce la nivelul Andaluziei se situează în jur de 1,21% și 1,71%. În ceea ce privește crearea și menținerea locurilor de muncă, PTA contribuie cu un procentaj ce variază între 7,04% și 10,05% în provincia Málaga, și cu aproximativ 1,33% și 1,90% la nivelul Andaluziei.

Pentru construcția Parcului, a clădirilor, și pentru dotarea acestora cu echipamente necesare dezvoltării proiectelor companiilor și instituțiilor din cadrul său, s-au investit 790,5 milioane de euro, 613 milioane de euro provenind din investiții private, iar 177,5 milioane de euro din investiții publice. Așadar, investițiile private au fost de patru ori mai mari decât cele publice.

Cifra de afaceri totală a companiilor cu sediul în cadrul PTA depășește 1,600 milioane de euro, iar cifra de afaceri totală de la începerea activității Parcului este mai mare de 19,760 milioane de euro.

Este evident că investițiile în Parcul Științific și Tehnologic din Málaga, Andaluzia, au condus la transformarea acestui proiect într-un ecosistem de afaceri, cu un impact pozitiv major asupra PIB-ului și gradului de ocupare a forței de muncă.

Sursă text: www.pta.es

Sursă imagine: www.facebook.com/ptamalaga/

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.