1,643 total views

Proiectul ERASMUS+ “Ştiinţa prin experiment în Europa” este implementat de ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 10 din RÂMNICU VÂLCEA, în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2022, bazat pe cooperare şi inovare în schimb de bune practici, cu nr. 2020-1-ES01-KA229-081689_3. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin Programul ERASMUS +, acţiunea cheie KA2 şi este o continuare a primului proiect “Ştiinţa prin experiment în Europa”, un proiect finalizat cu mare succes.

Scopul general al proiectului este ca elevii participanţi să-şi dezvolte şi să-şi perfecţioneze competenţele, cunoştinţele şi abilităţile învăţate specifice standardelor de pregătire şcolară în domeniul Ştiinţe, prin efectuarea stagiului de pregătire practică şi teoretică în străinătate la organizaţiile participante: Turcia, Grecia, Ungaria, Croaţia şi Spania.

Echipa de proiect a Şcolii Gimnaziale Nr. 10 este realizată din cadre didactice cu o experienţă vastă, nu doar în actul pedagogic, ci şi în proiecte Erasmus+, iar echipa de proiect a elevilor este formată din 24 de elevi, dornici să înveţe şi să facă experimente în ştiinţe, ce vor fi implementate în curriculum-ul şcolar, prin care vor descoperi importanţa ştiinţei în viaţa de zi cu zi şi le va spori interesul pentru alegerea unei meserii în această zonă.

În derularea proiectului, elevii au fost împărţiţi pe grupe pentru a putea participa în mobilităţile din ţările participante. În Turcia echipa elevilor este formată de către: Rîpă Alexandra, Ciofîcă Bianca, Barbu Mario, Monceanu Robert. În Grecia vor participa elevii: Tătuţ Daria, Sacerdoţeanu Daria, Diaconu Raisa, Stanca Aryana, Diaconescu Alexandru. În Ungaria: Cirican Andrada, Ganea Darius, Popescu Sebastian, Pătraşcu Robert. În Spania: Stanciu Amalia, Onea Robert, Rusu Daniel, Baciu Paula. În Croaţia: Racheru Alexandru, Vâneaţă Alexandra, Voinea Alexia, Găitănaru Daria.

Fiecare elev a lucrat la un motto şi un logo pentru proiect, ajutaţi de către cadrele didactice implicate. La conferinţele organizate în mediul online s-a decis ca motto-ul proiectului să fie: “Ştiinţa este sunetul viitorului!”.

Elevii lucrează şi studiază despre componentele ştiinţei în mediul online, asistaţi de cadrele didactice. Este o perioadă mai dificilă, în pandemie, dar sunt copii foarte talentaţi şi însetaţi de cunoaştere a tot ce este nou în ştiinţe.

Festivalul ştiinţelor în pandemie s-a desfăşurat în perioada 10-25 iunie 2021, lucrările şi experimentele fiind făcute în şcoală. Elevii au fost foarte încântaţi şi dornici de a lucra şi de a afla lucruri noi, fiind fericiţi că se pot vedea din nou cu profesorii şi colegii lor.

Festivalul ştiinţelor s-a propus a fi un concept unic şi a fost un eveniment de un real succes pentru şcoală şi pentru elevii care fac parte din proiectul Erasmus+, o experienţă de neuitat cu păreri şi opinii diferite, cu noutăţi în experimente şi cercetări în domeniul ştiinţelor!

Ştiinţa este o putere în continuă dezvoltare şi descoperire, iar elevii noştri din proiectul Erasmus+ se bucură din plin de informaţii despre planeta noastră, despre schimbările climatice, despre ceea ce s-ar putea face pentru a se repara ce a stricat mâna omului. Trăim într-un secol al vitezei şi omenirea a ajuns într-un punct critic: industrializarea galopantă a fost însoţită, din păcate, şi de o evoluţie spectaculoasă a poluării, care acum ne ameninţă nu doar sănătatea, ci însăşi existenţa în viitor, din cauza influenţelor nefaste asupra mediului înconjurător, a biodiversităţii şi chiar a climei – schimbările climatice devin o problemă extrem de gravă, care aduc provocări incomensurabile chiar pentru supravieţuirea speciei umane. Aşadar, elevii noştri sunt provocaţi mereu la nou, la a învăţa cum să protejeze mediul, la a-şi dori să participe la cercetări şi proiecte pentru un mediu mai sănătos, fără poluare, armonios şi plin de viaţă! Ştiinţa poate salva omenirea!

– Birou de informare al Şcolii Gimnaziale Nr. 10 Râmnicu Vâlcea

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.