223 total views

Oltchim acuzat de prejudiciu de sute de milioane de euro de către Consiliul European. 

La doar câteva zile de la cumpărarea a 60% din Oltchim de către Ștefan Vuza – Chimcomplex Borzești – apare Decizia Consiliului European care constată că de la privatizarea eșuată a Oltchim – septembrie 2012 – acesta a beneficiat de ajutoare incompatibile ce i-au fost acordate în valoare de 335 milioane de euro și pe care România trebuie să le recuperez. Acest lucru diminiuează șansele ca împrumuturile bancare acordate combinatului vâlcean să fie recuperate pentru că din punct de vedere juridic, statul are prioritate în recuperarea banilor.

Preluarea combinatului de către Chimcomplex nu este afectată de decizia CE, lucru punctat chiar de președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – Daniel Geantă, pentru că ea se referă la Oltchim SA, adică pachetele de acțiuni care nu au fost achiziționate de Vuza.

„AAAS este principalul creditor şi în următoarea perioadă vom avea o ședința pe această temă, inclusiv cu avocații şi cu reprezentanții firmelor care gestionează procedura de insolvență, să vedem cum vom recupera aceşti bani. Este o decizie grea”, a declarat luni, Daniel Geantă, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Potrivit unor publicații naționale, printre creditorii cu creanțe garantate, BCR ocupă primul loc cu 230 de milioane de lei, reprezentând un sfert din totalul creanțelor garantate, alături de Banca Transilvania, pe locul doi, cu 160 de milioane de lei, respectiv 18% din totalul creanţelor garantate.

“Privatizarea a fost încheiată şi acționarii şi-au primit banii, inclusiv AAAS a primit partea de bani care i se cuvenea din această tranzacţie”, a spus acesta.

În cadrul ședinței de luni, Comisia Europeană a somat Oltchim să returneze ajutoare de stat în valoare de 335 milioane de euro, acestea fiind incompatibile cu legislația europeană. De asemenea, Comisia a concluzionat că răspunderea – rambursarea ajutoarelor – îi revine Oltchim deoarece nu a achiziționat activele în condițiile pieței.

Săptămâna trecută reprezentanții Oltchim Râmnicu Vâlcea au anunțat că Chimcomplex Borzeşti a cumpărat pachete de active în valoare de 127 milioane de euro, și anume pachetele de active 1-5 și parțial 7, din cele nouă în care a fost împărţit combinatul Oltchim pentru a fi scos la vânzare: pachetul Oxoalcooli, pachetul Clorosodice, pachetul Servicii pe Teren, pachetul PO/Polioli,pachetul Vagoane şi parțial pachetul VCM/PVC.

Aceste active includ: clădiri, terenuri, echipamente, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producție

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, a declarat pentru Cotidianul că va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia Comisiei Europene prin care se cere statului român să recupereze de la combinatul vâlcean datorii anulate în valoare de 335 milioane de euro.

„De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigației am constatat că măsurile respective au conferit societății un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent. În același timp, vânzarea majorității activelor Oltchim în condițiile pieței poate asigura un viitor durabil pentru activitățile economice ale societății, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar”, a afirmat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței. După ce procesul de privatizare a eșuat în 2012, la începutul lui 2013, combinatul a intrat în insolvență. Conform lui Piperea, ștergerea datoriilor în cadrul insolvenţei este o procedură care se aprobă prin hotărâre judecătorească și că măsura nu trebuie notificată sau avizată de Comisia Europeană dacă este aprobată în cadrul procedurii insolvenţei. „Acordarea de ajutoare de stat este o acțiune administrativă, nu este o decizie a instanței”, a spus Piperea.

Bruxelles-ul a invocat faptul că nu i-a fost notificat niciun plan de restructurare. În plus, Comisia a constatat că nu a existat nicio contribuție vizibilă din partea investitorilor la costurile de restructurare ale societății. Prin urmare, Comisia a concluzionat că finanțarea publică acordată de România societății Oltchim, de aproximativ 335 de milioane euro plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de România. De asemenea, a spus că niciun creditor operând în economia de piață nu ar fi fost de acord să anuleze datoriile existente ale Oltchim sau să continue furnizările către această societate în condițiile în care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și alți creditori aflați în proprietatea statului au făcut-o în 2015.

Piperea susține că aceasta este o „prostie sinistră” pentru că toți creditorii privați ar fi fost interesați de reorganizarea societății nicidecum de faliment. „În cazul reorganizării, creditorii și-au recuperat banii, fapt ce nu s-ar fi întâmplat dacă Oltchim ar fi dat faliment. Falimentul ar fi însemnat disponibilizarea a 3.000 de angajați, precum și afectarea altor 20.000 de locuri de muncă de la alte companii. Cel mai grav, ar fi dispărut cheltuielile cu ecologizarea, de 400 milioane de euro. Cine le-ar fi plătit acești bani. Insolvența a salvat CET Govora și 60% din economia județului Vâlcea”, a declarat avocatul.

Gheorghe Piperea susține că Oltchim nu are de unde să dea suma respectivă pentru că a plătit toți banii către creditori, conform planului de reorganizare. Există un activ, platforma petrochimică Bradu, care se află în proces de vânzare. „Aș fi tare bucuros să iau 80 de milioane pe tot ce mai are acum Oltchim”, a afirmat Piperea.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.