996 total views

48 de angajați ai Oltchim se găsesc, de miercuri 19 decembrie, în greva foamei, iar monitorizați medical sunt doar de către asistenta dispensarului ce aparține combinatului, clădire unde pe rând se duc să se încălzeasă.

Deși au fost anunțate, autoritățile locale nu au făcut nici un demers în ceea ce-i privește pe angajații aflați în grevă, dar cu siguranță îi vor băga în seamă în campaniile electorale când le vor promite lapte și miere. Indiferent care le sunt nemulțumirile ori că mare parte din societate este acum privatizată, oamenii sunt oameni, iar autoritățile ar trebui să se implice în demersul lor nebunesc de a sta în greva foamei la -2grade și a încerca rezolvarea situației. Considerăm că dacă șeful județului Rădulescu ori prefectul Marin și chiar primarul Gutău (sunt votanții orașului) aveau, așa cum spun mereu, interesul pentru cetățeanul de rând, se preocupau să li se asigure ceea ce este necesar atunci când există astfel de situații – pături, corturi, asistență medicală de calitate..

Nemulțumirile angajaților sunt în mare parte îndreptate către contractul colectiv de muncă existent cu drepturi tăiate, faptul că muncesc încă dar nu știu pentru cine, că se vrea ca specialiștii în chimie să fie cu minim pe economie și evident motivul principal – salariile compensatorii pe care nu le primesc și să-și vadă de drum prin alte societăți. Un angajat susține că nu au semnat nici un angajament cu noul proprietar pentru că a venit cu salarii mai mici, nu a venit cu contractul colectiv de muncă existent, ci cu drepturi tăiate – prema de vacanță, de transport, toxicitate și nu au acceptat, iar cei care au semnat, au semnat fără aceste drepturi, dar și că nu au încredere în noul proprietar – Ștefan Vuza.

„Nu am semnat nici angajamentul, nici contractul individual de muncă și din 7 decembrie și până în momentul de față nu știm ai cui angajați suntem. Ni s-a înmânat prin executor judecătoresc niște detașări – în momentul în care ești detașat, teoretic societatea la care ai lucrat îți suspendă contractul individual de muncă, iar societatea la care ești detașat îți încheie un alt contract individual de muncă. Nu există așa ceva semnat de noi. Nu ni s-a oferit o fișă a postului, nu ni s-a făcut instructaj SSM-SU și noi nu putem lucra neinstruiți, fără contract de muncă și fără a știi pentru cine lucrăm. Cum să lucrăm dacă nu știm pentru cine lucrăm? Noi venim la servici obligați de fișa postului, dar nu mai suportăm și din această cauză am intrat în greva foamei. Deci nu putem să murim acolo, mai bine murim aici de foame. Nu am primit nimic oficial. Am fost informați, dezinformați mai bine spus, că s-a prelungit contractul colectiv de muncă al Oltchim pe data de 12 decembrie, iar pe data de 17 decembrie am primit informații oficiale de la ITM că din lipsa unor documente nu s-a prelungit. Noi avem afișat în secție ca s-a prelungit contractul. Contractul colectiv de muncă al SC Oltchim expiră pe 31 decembrie și din cauza asta suntem presați să facem lucru ăsta, trece timpul peste noi și ne „omoară” el cum vrea. Noi nu am fost de acord cu oferta salarială cu care a venit, au venit mereu doar cu vorbe. Noi suntem calificați pe anumite posturi într-o fabrică ce funcționează, noi nu suntem tăietori de fier vechi, suntem calificați, că deasta au oprit și fabrica, nu să-și facă el curățenie cu noi. Au fost făcute presiuni asupra oamenilor. Noi nu mai avem locuri de muncă pe calificările noastre în Oltchim. Dacă eu nu sunt de acord cu oferta lor, contractul colectiv de munca îmi dă dreptul să plec cu salarii compensatorii. În planul de reorganizare aprobat de creditori, printre care am fost și noi, spuneau că cei care semnează cu Chimcomplex este ok, cei care nu semnează vor primi prevederile contractului colectiv de muncă… salariile compensatorii sau un loc de muncă pe categoriile fiecăruia. Stăm aici până se rezolvă. Vrem salariile compensatorii. Dacă vor să mai muncim, vrem inflația din 2011 până în 2018”, spun salariații aflați în grevă.

Tot din spusele acestora, doar un reprezentant ISU a discutat cu ei și le-a spus că nu are posibilitatea să-i ajute cu nimic că sunt foarte mulți sinistrați.

Ca o divagare de la subiect, dar important de menționat

Ar fi trebuit să adresăm câteva întrebări autorităților locale – prefect, primar, președinte – pentru a vedea punctul dumnealor de vedere, dar nu are rost să ne obosim, știm cu siguranță că nu vom primi răspunsuri. Publicația Timpul de Vâlcea nu va mai lua punct de vedere autorităților atâta timp cât acestea nu răspund la telefon ori la adresele oficiale și nici nu remit oficial un comunicat în urma articolelor în care sesizează anumite nereguli. Sfidarea lor la adresa semnalelor noastre media s-a transformat în sfidarea noastră asupra lor, a conducătorilor și vom scrie ce considerăm fără a le mai oferi ocazia a se apăra, pentru că nu stăm să ne rugăm de nimeni să ne dea puncte de vedere pe care la alte publicații le oferă.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.