189 total views

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003- Codul Muncii, a fost promulgată. Printre iniţiatorii acestei legi se află şi senatorul PSD Laurenţiu Coca.

Prin prezenta propunere legislativă se doreşte îmbunătăţirea Legii 53/2003 privind Codul Muncii. În forma actuală la art.16. legiuitorul a omis un aspect important: data încheierii contractului individual de muncă. Astfel propunerea completează articolul, specificând momentul în care se încheie contractul de muncă şi anume anterior începerii activităţii.

Principalele modificări:

– situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului să detremine suspendarea de drept a contractului individual de muncă fără a fi nevoie de proceduri suplimentare
– la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei pentru limită de vârstă, pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale sau pensiei anticipate, după caz
– în situaţia îndeplinirii condiţiilor de pensie pentru limită de vârstă, iar salariatul nu a solicitat pensionarea, în condiţiile în care legile speciale din domeniu nu prevăd altfel
– durata muncii şi programul de muncă
– salariaţii ce îşi desfăşoară activitatea pe timpul nopţii beneficiază fie de un program redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie un spor de 25% din salariul de bază, pentru fiecare oră pe noapte lucrată.
– repausul săptămânal se acordă în două zile, de regulă sâmbăta şi duminica

Prezenta propunere completează şi art.141 al Codului Muncii, în textul de lege se va solicita să se introducă efectiv activităţile care nu pot fi întrerupte datorită caracterului procesului de producţie sau specificul activităţii. Nefiind specificate aceste activităţi, în majoritatea zilelor de sărbătoare legală se lucrează în unităţi precum: supermarket-uri, mall-uri şi în alte unităţi activităţi diverse. Această modificare va uşura munca inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, în vederea identificării şi sancţionării celor care nu au voie să lucreze, pe perioada sărbătorilor legale.

,,Codul Muncii şi tot ce este legat de Legea 53/2003, este o dorinţă a mişcării sindicale din România’’, a afirmat parlamentarul vâlcean.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.