148 total views

Petru cel Mare, ţarul emblematic al ruşilor, cel care a dezvoltat puternic Rusia în secolul al XVIII-lea, a lăsat în testamentul său politic, trei direcţii de acţiune pentru urmaşii săi:
– Stăpânirea gurilor Dunării;
– Stăpânirea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, precum şi a Mării Mediterane;
– Ieşirea la Oceanul Atlantic.

Mulţi conducători ruşi au încercat să îndeplinească aceste ţeluri, dar dintre toţi cel mai aproape pare a fi, Vladimir Putin.
Federaţia Rusă este cea care a ajutat regimul din Siria al lui Bashar al-Assad, să reziste la putere, oferind arme şi instructori dictatorului sirian. Drept mulţumire, acesta a permis Federaţiei Ruse să-şi permanentizeze prezenţa în Marea Mediterană prin baza din portul Siria, Tarsos. Cum turcii se arată a fi extraordinar de permisivi cu Federaţia Rusă, problema strâmtorilor, Bosfor şi Dardanele, nu reprezintă o problemă pentru flota rusească. În ceea ce priveşte controlul gurilor Dunării, acest lucru, se pare că face parte din actualul plan al Moscovei de modificare a graniţelor vecinei, Ucraina. Mişcarea de secesiune declanşată de separatiştii rusofoni din estul şi sudul Ucrainei, tinde să-şi propage unda de şoc pe direcţia – Lugansk, Doneţk, Mariupol, Odessa, cu finalitate pe cele trei porturi dunărene, Ismail, Reni, Cetatea Albă. Mişcarea subvenţionată de Federaţia Rusă cu armament, oameni şi bani, este privită cu multă “largheţe” de către Uniunea Europeană, care pune mai presus de respectarea normelor de drept internaţional, interesele economice. Şi uite aşa, încet, încet, “Mama Rusia” va reuşi să refacă fostul URSS şi mai mult decât atât, să-şi subordoneze scopurilor strategice şi economice şi o bună parte din ţările din Uniunea Europeană (vezi cazurile Ungariei, Austriei). În această ecuaţie, nimeni nu a luat în considerare poziţia staţionară a Chinei. Marea superputere economică pare a fi un aliat tăcut, dar de nădejde al Federaţiei Ruse şi credem că, ambele superputeri atât din punct de vedere economic, cât şi militar, îşi doresc cu ardoare “faultarea” SUA. Ce va urma , vom vedea… dar ne exprimăm speranţa că România va fi ferită de vârtejul modificărilor de graniţe pe care le promovează tot mai insistent Federaţia Rusă.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.