219 total views

Din 9 ianuarie a.c., oraşul –staţiune Horezu se confruntă cu lipsa căldurii în locuinţe, în condiţiile în care beneficiarii sunt cu plăţile la zi faţă de furnizorul SC Sacomet SA. În primele zile, chiar şi conducerea Liceului “Constantin Brâncoveanu” a fost nevoită să amâne reluarea cursurilor după vacanţa de iarnă până la repornirea centralei proprii şi revenirea alimentării instalaţiei de încălzire la soluţia pe păcură. Autorităţile locale confirmă faptul că Sacomet SA a rămas fără fără rumeguş suficient, iar puţinul existent în stoc, precum şi cel livrat de potenţialii furnizori este mai mereu umed. Societatea a concesionat în 2013 serviciul public de încălzire centralizată, centrala administrată de ea funcţionând pe bază de biomasă

Primarul Nicolae Sărdărescu susţine că administraţia publică locală este, momentan, în imposibilitatea de a rezolva rapid problema încălzirii locuinţelor, contractul Sacomet fiind valabil până în 2018 inclusiv, dar a rezolvat situaţia încălzirii Liceului “Constantin Brâncoveanu”. Edilul susţine că anul viitor există şanse mari să fie construită şi pusă în funcţiune o nouă centrală destinată încălzirii locuinţelor, care să fie operată de un serviciu din subordinea Consiliului Local Horezu. “Revenirea la alimentarea pe motorină a centralei de la liceu ne va costa lunar în plus între 25.000 şi 30.000 de lei, dar asta a fost singura soluţie care să permită reluarea imediată a cursurilor şcolare. În vară vom racorda liceul la centrala Spitalului Orăşenesc, la care vom asigura din timp stocurile de combustibil necesare şi vom rezolva definitiv încălzirea liceului. Nu am putut face acest lucru acum pentru că nici stocurile de rumeguş ale centralei de la spital nu erau suficiente şi riscam să periclităm şi încălzirea în parametri optimi a unităţii medicale pe întreaga durată a sezonului rece. În ce priveşte încălzirea centralizată a locuinţelor, consilierilor locali li s-a explicat, în şedinţa publică în care fosta conducere a primăriei a explicat de ce scoate la concesiune serviciul public de salubrizare, că este o iniţiativă care să atragă CET Govora SA în acest proiect. S-a dovedit ulterior că a fost pentru Sacomet, nu pentru CET Govora şi nu a fost concesiune ci serviciu delegat”, ne-a declarat Nicolae Sărdărescu.

Dezbatere publică cu două variante de rezolvare de către Primărie a situaţiei încălzirii

Primarul mai spune că administraţia locală are deja un proiect de construire a unei noi centrale termoelectrice, tot pe bază de biomnasă, pentru încălzirea locuinţelor, dar nu va demara lucrările până nu vom avea o dezbatere publică pe această temă cu locuitorii. “De construcţia canalului termic ne vom apuca în câteva săptămâni. Dezbaterea o vom organiza chiar vineri (20 ianuarie 2017, de la ora 14.00, în Sala de Conferinţe a Casei de Cultură «Constantin Brancoveanu» – n.r.), ocazie în care ne dorim să ne consultăm atţt cu locatarii din blocurile racordate în acest moment la sistemul de încălzire actual, cât şi orice alta persoana interesată. Venim în faţa domniilor lor cu două variante. Una vizează racordarea tuturor blocurilor la sistemul centralizat alimentat de o singură centrală termică, iar cealaltă dotarea fiecărui bloc cu o centrală proprie. Avantajele şi detaliile fiecărei variante le vor detalia consultanţi şi specialişti în domeniu”, a mai adăugat edilul din Horezu.

Mai multe detalii pe saptamana.net

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.