…mulți dintre angajatorii locali preferă să-i anagajeze în schimbul vâlcenilor înscriși la Agenția de Somaj Vâlcea, o alegere confirmată de datele agenției, date conform cărora numărul nepalezilor angajați este aproape egal cu cel al șomerilor înregistrați la AJOFM – 2.777.
Potrivit acelorași date, sunt înregistrați și 2.369 de cetățeni străini angajați, dintre aceștia doar 51 fiind ucrainieni. Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, pe 13 septembrie 2023, în Romania, erau înregistrați un număr de 21.668 nepalezi cu contracte individuale de muncă. Deși Nepal este țara non-UE are cei mai mulți cetățeni încadrați pe piața muncii din România, după Sri Lanka, India, Turcia și Ucraina.
Toamna se numără șomerii de către Agenția de Șomaj Vâlcea, iar rezultatul a dat cu minus pentru șomerii vâlceni. Conform datelor AJOFM Vâlcea, în primele opt luni ale anului 2024 au fost înregistrați la AJOFM Vâlcea un număr de 3.932 șomeri, din care 2.041 au primit dreptul la indemnizație. La acest moment, sunt luați în evidențe un număr total de 2.777 șomeri. Pentru plata acestor persoane s-au plătit cumulat 13.383.698 lei. De asemenea, au fost decontate 532 concedii medicale în valoare cumulată de 419.003 lei.
Pe parcursul anului 2024 au fost luați în evidența agenției 98 de români reîntorși în țară, care au beneficiat de serviciile de informare, consiliere și mediere. S-au eliberat 230 de adeverințe pentru Inspectoratul General pentru Imigrări, care se referă la angajarea a 2.369 cetățeni străini pe piața forței de muncă din județul Vâlcea, dintre acestia 51 ucrainieni, restul nepalezi. Potrivit datelor oficiale, un angajator din România cheltuie aproximativ 700 de euro pentru a aduce în țară un lucrător din afara UE. Banii se duc pe taxele către instituții, traducerile și legalizările, precum și onorariul pentru agenția de recrutare, la această sumă se adaugă salariul muncitorului, în jur de 500 de euro, cazarea și mâncarea.
Practic, pe hârtie, un muncitor nepalez are aceleași drepturi și obligații ca un angajat român. Mai nou, sunt preferați și pentru muncile agricole, munci refuzate de românii fără ocupație. Stimulente inutile: vâlcenii refuză să muncească, dar se vaită că nepalezii le fură locurile de muncă. Cu toate că statul oferă stimulente pentru angajatori, racolarea forței de muncă locală a rămas o problemă, românii refuză să se angajeze în anumite munci chiar dacă fac foamea. Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor se realizează prin subvenționarea locurilor de muncă. Astfel, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2.250 lei pe o perioadă de 18 luni, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei. Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă (ne)determinată, șomeri tineri aflați în risc de marginalizare socială, având vârsta cuprinsă între 16-26 ani, primesc lunar, pe o perioadă de minim 1 an, maxim 3 ani, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de maxim 2.640 lei. (D.N.)