271 total views

Republica Moldova a fost adăugată, joi, pe lista ţărilor terţe ai căror cetăţeni pot călători fără vize în zona Schengen, cu condiţia să aibă un paşaport biometric şi să nu petreacă în acest spaţiu mai mult de 90 de zile în decursul a şase luni, a anunţat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

De la sfârşitul acestei luni, cetăţenii moldoveni nu vor mai avea nevoie de viză pentru zona Schengen. Ca urmare a propunerii Comisiei Europene, Parlamentul şi Consiliul UE au făcut, joi, ultimul pas pentru adăugarea Republicii Moldova pe lista statelor ţerţe a căror populaţie poate călători liber în acest spaţiu, atât timp cât au un paşaport biometric şi nu stau mai mult de 90 de zile într-un interval de şase luni.

Decizia privind eliminarea vizelor a fost semnată de către preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi reprezentantul preşedinţiei rotative a Consiliului UE, grecul Dimitris Kourkoulas, vicepriministru al Afacerilor Europene. Hotărârea a fost trimisă spre publicare, urmând să figureze în Jurnalul Oficial al UE în 8 aprilie. Prevederile ei vor intra în vigoare în 28 aprilie.
„De la sfârşitul lunii, cetăţenii moldoveni care au un paşaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru călătorii de scurtă durată în spaţiul Schengen. Este un mare succes şi începutul unui nou capitol în relaţiile noastre”, a comentat comisarul Malmström, lăudând efpruturile depuse, în ultimii ani, de autorităţile de la Chişinău, pentru a elimina vizele pentru moldoveni.

Concret, vecinii de peste Prut vor scăpa de vize pentru 26 (membre Schengen sau care urmează să fie membre, cum este cazul României) din cele 28 de state membre ale UE, cele două excepţii find Marea Britanie şi Irlanda.

gandul.info

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.