Loading

Răzvan Luțac revine în atenția cititorilor cu o nouă analiză privind „azilele groazei”, actuale și în 2025, în care a expus o serie de nereguli găsite în Centrele de Boli Psihice Măciuca și Băbeni fără ca poliția să investigheze.

Un articol în acest sens poartă titlul – „59 de decese în ultimii doi ani la Centrele de Boli Psihice Măciuca și Băbeni fără ca poliția să investigheze”. Un alt articol poartă titlul – „Parchetul Vâlcea a clasat cazul „Măciuca”. Procurorii afirmă că e legal ca oamenii cu dizabilități psihice să lucreze pe șantierul managerului centru „pentru că au avut bilet de ieșire” și au declarat că „au muncit de voie bună”. În 2023, Libertatea.ro a dat publicității articolul cu titlul – „ce s-a întâmplat în cazul „centrului groazei” de la Măciuca, unde bolnavii erau legați cu chingi, iar alții munceau la casa managerului: dosar clasat și redeschis, directorul e iar șef de centru”

În 8 aprilie 2025, Luțac revine cu articolul preluat și mai jos expus, cu titlul – „Moartea a venit înaintea justiției. Cazul bolnavilor legați cu chingi de TIR: dosarul e încă la procurori, tinerii au decedat

Au trecut opt ani de când echipa de investigații GSP, azi la Snoop, a publicat cazul beneficiarilor de la centrul de boli neuropsihiatrice Măciuca, legați de paturi sau în curte, puși să lucreze la casele șefilor. Cel puțin trei tineri din cei fotografiați au murit, ultimul acum câteva luni, înecat cu mâncare. În iunie 2024, G., beneficiar al Centrului de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, se îneacă cu o gogoașă. Din raportul medico-legal, amintit într-un raport al Consiliului de Monitorizare, reiese că moartea rezidentului cu „retard mental” „a fost violentă” și „s-a produs prin insuficiență cardio-respirator acută consecutivă asfixiei mecanice prin obstrucție totală traheo-bronșică cu aspirat alimentar”. G., născut în 1990, urma să împlinească 34 de ani, vârstă trecută pe crucea din cimitirul aflat în satul din Vâlcea.

Angajații au menționat, într-o petiție, că beneficiarul avea probleme de deglutiție și trebuia să mănânce alimente pasate. La vizita în centru, reprezentanții Consiliului de Monitorizare au găsit atât un mixer vertical, cât și un blender. În cazul morții s-a deschis dosar penal de către poliția din Măciuca, in rem, pentru ucidere din culpă. Dosarul a fost clasat, după doar șase luni, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești. Conform surselor Snoop, G. era „ultimul beneficiar rămas la Măciuca dintre cei care fuseseră legați de paturi cu chingi de TIR” în urmă cu aproape un deceniu. Dosarul n-a ajuns în instanță de atunci

Ce s-a întâmplat la Măciuca

În ianuarie 2017, echipa de investigații a Gazetei Sporturilor, azi la Snoop, a publicat în GSP și pe tolo.ro primul episod al investigației despre beneficiarii centrului de recuperare neuropsihiatrică Măciuca, județul Vâlcea. Aceștia apăreau în fotografii și clipuri video legați de paturi fără saltele sau de băncile din curte, alergau dezbrăcați și erau puși să facă muncă la casa directorului Sergiu Smărăndoiu. Mai mult, nesupravegheați, beneficiarii plecau din centru, intrau în curțile și locuințele vecinilor, de unde luau obiecte sau erau alergați de animale.

„Pozele cu bolnavi sunt într-adevăr de aici, dar e o operațiune de compromitere a mea”, spunea managerul Smărăndoiu. 59 de decese avuseseră loc în ultimii doi ani la Măciuca și la alt centru din Vâlcea, Băbeni. „Cu toate acestea, nimeni nu le investighează”, povestea Georgiana Pascu de la Centrul de Resurse Juridice, premiată recent de Departamentul de Stat din SUA. Procurorii din Vâlcea s-au sesizat după plângerea penală făcută de CRJ, apoi au clasat cazul imediat, în martie.

În 2019, cazul a fost redeschis de procurorii bucureșteni.

De ce s-a redeschis dosarul

În 2023, Libertatea a publicat un articol în care a explicat de ce Parchetul General a redeschis cazul Măciuca în iulie 2019. Astfel, deși procurorii vâlceni au considerat că beneficiarii „primeau bilet de ieșire” și „munceau de bunăvoie” la casa managerului, iar condițiile găsite la controale erau bune, „saloanele erau mobilate corespunzător”, au fost contraziși de cei bucureșteni.

Parchetul: dosarul e în lucru. Dar faptele sunt în pericol să se prescrie

Întrebați, la jumătatea lunii martie 2025, care este stadiul dosarului Măciuca, reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au menționat că „se află în lucru la procurorul de caz”. Biroul de informare și relații publice al instituției a adăugat că nu poate furniza alte informații în acest moment, dat fiind „caracterul nepublic al urmăririi penale”. În dosar se fac încă cercetări pentru abuz în serviciu, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție și lipsire de libertate. Cum termenele de prescripție sunt 8 și 10 ani de la data comiterii faptelor, iar acestea au fost comise anterior lui 2017, e posibil ca unele fapte să se fi prescris, iar altele să se prescrie în curând, susțin avocați contactați de Snoop. Mai mulți tineri dintre cei legați au murit

„Azilele groazei”, actuale și în 2025

Recent, pe 1 aprilie 2025,Digi24 a publicat imagini dintr-un centru de îngrijire din Slobozia, Ialomița, unde trei copii au fost găsiți legați, „fără să existe justificare ori recomandare medicală”.

Casa Alexandra, centru administrat de DGASPC Ialomița, avea 16 copii cazați. În cauză s-a deschis dosar penal. Totul a fost scos la iveală în urma unui control realizat de Consiliul de Monitorizare și Autoritatea pentru Protecția Copilului.

Mai multe investigații realizate în ultimii ani au dus la închiderea mai multor stabilimente în care beneficiarii erau ținuți în condiții inumane, înfometați sau bătuți. „Azilele groazei”, o serie de investigații lansată de Buletin de București și Centrul pentru Investigații Media, a arătat condițiile încă din februarie 2023. Șefii stabilimentelor aveau legături cu ministrul familiei de atunci, Gabriela Firea.

Aceștia primeau „zeci de mii de euro lunar, bani publici, pentru îngrijirea unor persoane cu dizabilități grave care trăiesc, de fapt, printre ploșnițe și în miros de urină și fecale”, scriau jurnaliștii după descoperirea Centrului pentru Resurse Juridice.

Pe 4 iulie 2023, procurorii DIICOT au descins la mai multe locații din Ilfov și au descoperit oamenii supuși la rele tratamente. Dosarul a fost trimis în judecată în 2024.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.