139 total views

Întrebarea adresată de Grigore Crăciunescu, candidatul PNL la funcţia de Primar al Râmnicului, l-a lăsat fără replică pe contracandidatul Gutău, de la PER.

gutauGrigore Crăciunescu, candidatul PNL pentru funcția de Primar al municipiului Râmnicu Vâlcea a sesizat marţi, 17 mai a.c., Biroul Electoral de Circumscripție cu privire la încălcarea legislației electorale de către echipa de campanie a candidatului PER, Mircia Gutău. Biroul electoral a transmis sesizarea către Autoritatea Electorală Permanentă – Filiala Sud–Vest, însă această instituţie nu a emis un punct de vedere nici până în prezent faţă de cele semnalate. Semnatarul acestor rânduri a formulat o cerere în baza Legii nr 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public prin care am solicitat AEP să prezinte public un punct de vedere cu privire la această situaţie, precum şi la sesizarea făcută de candidatul PSD, Romeo Rădulescu, cu privire la “agenda” electorală, distribuită cu încălcarea legii, în opinia petentului, de acelaşi Mircia Gutău. Din păcate, AEP nu înţelege să funcţioneze corect şi transparent şi se transformă, prin propria atitudine, în apărătoarea celor care încalcă legea.

Legenda blatului dintre Gutău şi Grigore Crăciunescu a fost spulberată

Prin acest demers, Grigore Crăciunescu a răspuns elegant, dar prompt, acuzelor lansate de unii contracandidaţi potrivit cărora ar avea o înţelegere cu Mircia Gutău prin care s-ar fi urmărit favorizarea primului în cursa pentru fotoliul de edil al Râmnicului. În confruntarea televizată de joi, 19 mai, la Vâlcea Unu, Mircia Gutău le-a reproşat celor doi contracandidaţi prezenţi în platou că au “îndrăznit” să-l reclame, ca apoi să recunoască greşeala şi să dea vina pe un membru al propriei echipe de campanie, care ar fi şi fost sancţionat. “În urma emisiunii din această seară (joi, 19 mai – n.r.) de la televiziunea Vâlcea 1, unde Mircia Gutău, m-a acuzat de «minciună», îmi respect promisiunea de a publica, pe aceasta cale, probele care au stat la baza plângerii înaintate Biroului Electoral de Circumscripție Râmnicu Vâlcea. Aceste fotografii au fost făcute în data de 16.05.2016, în intervalul orar 18:29 – 18:32, pe strada Luceafarului, cartierul Ostroveni, Râmnicu Vâlcea”, a postat pe propria pagină de socializare online Grigore Crăciunescu.

Finalul emisiunii TV chiar a fost dominat de o replică de o ironie rară adresată de Grigore Crăciunescu contracandidatlui Mircia Gutău: “Mircia, tu chiar nu vrei să respecţi legea?”.

“Capitolul V. Materialele de propagandă electorală

Art. 26. – (1) Este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii:

 1. a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat;
 2. b) este utilizat în perioada 6 mai – 4 iunie 2016, ora 07,00;
 3. c) are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg;
 4. d) depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului.

(2) În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:

 1. a) afişe electorale cu dimensiuni de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj stabilite prin dispoziţia primarului;
 2. b) materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
 3. c) publicitate în presa scrisă;
 4. d) materiale de propagandă electorală online;
 5. e) broşuri, pliante şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie.

(3). Prin materiale tipărite din aceeaşi categorie cu broşurile şi pliantele se înţelege materialele tipărite pe suport hârtie, precum calendare, fluturaşi, flyere, etc..

(4). Următoarele tipuri de acţiuni şi materiale de propagandă electorală nu mai sunt permise de prevederile legale în vigoare în timpul campaniei electorale:

 1. a) Vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie.
 2. b) Vehiculele care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar.
 3. c) Spectacole, serbări, focuri de artificii, etc.
 4. d) Bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate auto-portante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, panouri publicitare mobile, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

(5). Competitorii electorali au obligaţia de a imprima pe toate materialele de propagandă electorală, în mod vizibil, următoarele date:

 1. a) denumirea competitorului politic care le-a comandat;
 2. b) denumirea operatorului economic care le-a realizat;
 3. c) codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar;
 4. d) tirajul, unde este cazul.

(6). În cazul prezentării de sondaje de opinie cu conţinut electoral, comandate de competitorii electorali, acestea trebuie însoţite de următoarele informaţii:

 1. a) denumirea instituţiei care a realizat sondajul;
 2. b) data sau intervalul de timp în care a fost efectuat sondajul şi metodologia utilizată;
 3. c) dimensiunea eşantionului şi marja maximă de eroare;
 4. d) cine a solicitat şi cine a plătit efectuarea sondajului.

 

Art. 27. – (1) Producerea şi difuzarea de materiale de propagandă electorală în alte condiţii decât cele prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată, este interzisă.

(2). Competitorii electorali nu pot produce materiale de propagandă electorală în regie proprie.

(3). În campania electorală, competitorilor electorali le este interzisă achiziţionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a şepcilor, a căciulilor, a fularelor, a sacoşelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleţilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemenea.

(4). Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni legii.

(5). Organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor este interzisă conform legii”.

Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016, Anexa la Hotărârea Nr.19/2016 a Autorității Electorale Permanente.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.