545 total views

….și astfel Asociația Vâlceană a Elevilor cheamă în judecată Primăria Râmnicu Vâlcea pentru încălcarea Legii Educației și neacordarea burselor școlare prevăzute în art. 82 al Legii 1/2011 ca obligație a autorităților locale. Așadar, reprezentanții elevilor vâlceni au început demersul în justiție prin care să oblige Consiliul Local Râmnicu Vâlcea la respectarea legii cu privire la acordarea burselor și astfel în data de 10 septembrie introduc în instanță cererea de chemare în judecată.

„După 3 ani de zile în care elevii vâlceni au așteptat ca legea să fie respectată și bursele școlare să fie acordate de către administrația locală, suma infimă acordată elevilor cu titlul de bursă, din bugetul local pe anul 2019 al municipiului Râmnicu Vâlcea, a fost scăzută de la 200.000 la 161.000 lei. Însă, nici măcar banii aceștia nu pot ajunge la elevi, deoarece Consiliul Local Râmnicu Vâlcea nu a adoptat o Hotărâre prin care se stabilește numărul de burse și cuantumul lor. Miile de elevi vâlceni îndreptățiți să primească o bursă socială au început ieri școala, primind doar promisiuni și încă așteptând ca Primăria să respecte Legea pentru al 3-lea an la rând. În martie, la dezbaterea bugetului local, AVE a solicitat includerea burselor în bugetul local după 2 ani de absență abuzivă. Am reclamat faptul că Primăria acordă de 3 ori mai mulți bani unui festival de muzică decât elevilor care au nevoie de burse sociale și olimpicilor. Răspunsul a fost agresiv și lipsit de substanță. Au trecut 6 luni, a început încă un an școlar și niciun elev vâlcean nu a văzut încă nicio bursă. Regretăm că apelul nostru pentru respectarea legii nu a fost ascultat de autorități. Drept urmare, după ce am încercat toate căile amiabile, și nemaiavând nicio altă opțiune legală la dispoziție, astăzi am procedat la chemarea în judecată a Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru încălcarea art. 82 din Legea Educației 1/2011 – privind obligația autorităților locale de a acorda burse de performanță, de merit, de studiu și burse sociale. Legea Educație nu este opțională! Drepturile Elevilor nu sunt opționale! Elevii merită ca legea să fie respectată!”

CE PUBLICA AVE PE 25 APRILIE 2019, PE PAGINA OFICIALĂ DE FACEBOOK

„Pe 25 aprilie, în urma demersurilor Asociației Vâlcene a Elevilor, Consiliul Local Rm. Vâlcea a alocat suma de 200 000 de lei pentru burse școlare și s-a angajat public ca în viitor să respecte legea. Suntem la sfârșitul lui Mai, o luna mai târziu, iar primăria Râmnicu Vâlcea încă nu a anunțat o decizie asupra cuantumului burselor și numărul lor, încălcându-și, ÎNCĂ O DATA, obligațiile legale. Legea 1/2011 și legea 38/2019 obligă Consiliile Locale să ofere un buget pentru Bursele Școlare și, SEPARAT de buget, să emită o Hotărâre de Consiliu Local prin care sa stabilească numărul de bursieri și cuantumul fiecărei tip de bursa în parte. Practic, în prezent avem un buget (mic) pentru burse, dar nici măcar acești bani nu pot ajunge legal la elevi, pentru ca lipsește aceasta hotărâre de consiliu. Mii de cazuri sociale, olimpici, elevi cu note peste 8.50 … toți așteaptă momentul când Primăria va respecta legea și va emite aceasta hotărâre. AVE – Asociatia Valceana a Elevilor solicită Primăriei Râmnicu Vâlcea să repare cât mai curând această eroare. Toate demersurile noastre, de la adrese și până la intervenții în cadrul dezbaterilor publice, au cerut respectarea drepturilor legale ale elevilor. Este momentul ca autoritățile locale să acționeze și să intre, în sfârșit, în legalitate. Totodată, AVE – Asociatia Valceana a Elevilor lansează un apel public către toate organizațiile civice interesate de respectarea legii, a drepturilor cetățenești și promovarea educației să ne susțină în demersul nostru. Bursele școlare nu sunt și nu pot fi lăsate să devina un moft. Ele reprezinta un drept legal. Elevii olimpici, cei cu rezultate foarte bune și miile de cazuri sociale din Râmnicu Vâlcea merită atenție, respect și acțiuni concrete din partea autorităților Vâlcene.

Cu alte cuvinte, Asociația Vâlceană a Elevilor a făcut numeroase demersuri pentru a obține bursele școlare, deși ele sunt obligație legală pentru autoritățile locale. Mai mult, după ce Mircia Gutău a promis că va respecta LEGEA și va acorda bursele, au publicat și o imagine interesantă, bucurându-se de succesul obținut. Dar nu a fost așa!

DESPRE A.V.E. VÂLCEA

AVE este unica Asociație independentă de elevi din Vâlcea. Formată din elevi pentru elevi, AVE asigură protejarea drepturilor acestora, oferindu-le sprijin în rezolvarea problemelor privind sistemul de învățământ românesc. Cu ajutorul presei, al implicării membrilor săi și prin colaborarea cu celelalte asociații din România, AVE reușește treptat sa obțină rezultate favorabile elevilor în ariile sale de acoperire: Igienă în Școli, Burse Școlare, Transportul Elevilor și Regulamentele Școlare.

MAI PUTEȚI CITI:

VIDEO „Primarul Mircia Gutău batjocorește elevii! AVE condamnă suma infimă acordată burselor școlare și atitudinea edilului!”

 

Gutău Mircia către un elev: semeni cu Băsescu. L-a jignit…

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.